[VIDEO] De SEO richtlijnen voor een meertalige website

Beheert u een internationale website? Dan is meertalige SEO erg belangrijk. Een meertalige website heeft als doel organisch verkeer te krijgen vanuit verschillende regio’s en/of verschillende talen. Dit gaat veel verder dan alleen vertaling van de website. Multilingual SEO zorgt ervoor dat uw internationale doelgroep de juiste content te zien krijgt, in hun eigen taal en / of currency en met het juiste productaanbod. 

HomeBerichten[VIDEO] De SEO richtlijnen voor een meertalige website
Geplaatst 17 januari 2022 - Geschreven door: Linda Rorijs

Naast meertalige content brengt meertaligheid ook technische uitdagingen met zich mee. Hoe zorgt u ervoor dat de zoekmachine weet in welke taal en voor welke regio een specifieke pagina is geschreven? Hoe zorgt u ervoor dat een bezoeker altijd op de pagina in de juiste taal terecht komt en dat de pagina ook gericht is op de regio waarin de bezoeker zich bevindt? Hierin spelen de sitestructuur en technische taalinstellingen van de website een grote rol.   

Wanneer optimaliseert u een website voor meertaligheid? 

Meertalige SEO is relevant als de website een (internationale) doelgroep heeft in verschillende landen of een doelgroep die verschillende talen spreekt. Ook als u uw producten of diensten wilt aanbieden in verschillende landen is een meertalige website belangrijk.

Keuze voor domein 

Er zijn twee verschillende soorten top level domeinen, namelijk een generic top level domain (gTLD) en een country code top level domain (ccTLD). Generic top level domains zijn generieke domeinen die niet specifiek voor een bepaalde regio of een bepaald land zijn.

Denk bijvoorbeeld aan:

 • .com
 • .org
 • .info
 • .net

Maar tegenwoordig bijvoorbeeld ook:

 • .shop
 • .hotel
 • .blog
 • .sport

Country code top level domains (ccTLD), daarentegen, zijn domeinen die u wel specifiek kiest voor het land en de taal waar uw website gebruik van maakt. Bijvoorbeeld:

 • .nl voor Nederland
 • .be voor België 
 • .de voor Duitsland
 • .co voor Colombia

De verschillende top level domains hebben hun eigen voordelen en nadelen. 

Google zegt hierover het volgende:

top level domains

Maakt u de keuze voor een generic top level domain? Zorg er dan voor dat de content in de meest belangrijke taal wordt gehost op de root. Creëer bij voorkeur subdirectories voor de overige talen. 

Een voordeel van een generic top level domain (zoals bijvoorbeeld .com of .net) is dat autoriteit gecentreerd wordt op 1 domein ten opzichte van verschillende ccTLD. Ook hoeft u met een generic top level domain maar één domein te onderhouden, in plaats van meerdere losse country code top level domains. 

Technische taalinstellingen

Als u meerdere versies van een pagina voor verschillende talen of regio’s heeft, dient u Google te informeren over deze verschillende taalvarianten. Als u dit doet, helpt u zoekmachines gebruikers door te verwijzen naar de meest geschikte versie van uw pagina per taal of regio. Dit gebeurt door middel van het toepassen van hreflang in de code van de website. Er zijn meerdere mogelijkheden om hreflang in de website te verwerken. Deze worden hieronder kort besproken.

 • Hreflang in HTML tags

In deze optie wordt de hreflang code in HTML tags geplaatst om Google te informeren over alle taal- en regiovarianten voor elke URL.

 • Hreflang in XML sitemap

In deze optie wordt de sitemap gebruikt om Google te informeren over alle taal- en regio varianten voor elke URL. 

 • Hreflang in HTTP header

De derde optie is om een HTTP-header te retourneren met de GET-reactie van je pagina om Google te informeren over alle taal- en regiovarianten van een pagina. Dit is handig voor niet-html-bestanden (zoals pdf’s).

Informatie over de verschillende methodes van Hreflang implementatie is te vinden in de Google Richtlijnen. Welke van de drie bovenstaande opties ook gekozen wordt, het is belangrijk om locatie afhankelijk pagina’s en redirects op basis van IP adres te voorkomen. 

Voorkomen locatie afhankelijke pagina’s

Bij Locatie-afhankelijke pagina’s retourneert de website verschillende content op basis van het gedetecteerde land of de voorkeurstaal van de bezoeker. Hierdoor kan Google mogelijk niet alle content crawlen, indexeren of rangschikken voor verschillende landen. Dit komt doordat de standaard-IP-adressen van de Googlebot-crawler zich bevinden in de Verenigde Staten. Ook stuurt de Crawler HTTP-verzoeken zonder Accept-Language in te stellen. 

Daarnaast is het ook voor bezoekers belangrijk om het redirecten naar een taalversie op basis van IP te voorkomen. Gebruikers hoeven niet daadwerkelijk op zoek te zijn naar die specifieke taalversie. Zorg daarom altijd dat gebruikers de mogelijkheid hebben om zelf te switchen van taal (bijvoorbeeld in de navigatie). 

Wanneer een gebruiker op een pagina kiest voor een andere taal, zorg dat deze naar dezelfde pagina (of meest relevant pagina) in een andere taal wordt doorverwezen en niet standaard naar de homepage.

Meertalige contentproductie

Een ander land of taal vraagt soms om andere communicatie of een alternatief gebruik van woorden. Het is daarom belangrijk om te zorgen voor content die aansluit op de specifieke doelgroep. 

Om te zorgen dat de content aansluit op een specifieke doelgroep, is het belangrijk dat een meertalig zoektermen onderzoek uitgevoerd wordt. Het meertalige zoektermen onderzoek maakt inzichtelijk waar klanten in andere talen naar zoeken. Dit is waardevolle informatie en het vormt de basis voor vertaling en optimalisatie van de teksten, zodat content ook in andere talen organisch vindbaar wordt. Een bijkomend voordeel van optimalisatie per taal is dat u issues met duplicate content voorkomt. 

 

Neem contact met ons op voor meer informatie, een offerte op maat, of antwoorden op al uw online marketing vragen.

023 - 711 44 01 Neem contact op