Neem contact met ons op voor meer informatie, een offerte op maat, of antwoorden op al uw online marketing vragen.
023 - 711 44 01 Neem contact opEen goed converterende website is cruciaal voor elke ondernemer. Maar heb jij het gevoel dat je website nog niet optimaal presteert? Of wil je gaan A/B testen op je website, maar is het er nooit van gekomen? Ga aan aan de slag met Google Optimize om ook het maximale uit jouw website te halen! In deze blog leggen we uit waarom jij moet gaan testen met Google Optimize, hoe Google Optimize werkt, hoe je deze tool installeert, hoe je een eerste test opzet en hoe je vervolgens de resultaten beoordeelt.
Splittesten of A/B testen is een manier waarop je verschillende versies van je site tegenover elkaar kan testen. Het uiteindelijke doel is om erachter te komen welke variant het beste scoort. Denk bijvoorbeeld aan een andere primaire button kleur op je pagina’s. In welke versie wordt er dan het meest op je CTA geklikt?
Voorbeeld van een A/B test met de oranje controle variant links en de nieuwe groene kleur rechts.
Alles draait hierbij om het feit dat je er probeert achter te komen wat nu de ideale versie is van de website en dit met data kan onderbouwen. Door het willekeurig te A/B testen voor mensen op de website, kunnen we toeval en externe factoren zoveel mogelijk eruit halen en aan de hand van statistiek zien welke variant beter presteert qua conversiepercentage of omzet en ook hoeveel beter.
Maar terug naar de basis: Immers voordat je begint met A/B testen, is het belangrijk dat je de juiste tool kiest. Bij SDIM kiezen wij voor Google Optimize. Deze tool heeft namelijk een aantal aantrekkelijke voordelen. Zo is Google Optimize volledig gratis, is er een goede interactie met andere Google producten zoals Google Analytics en Google Ads en is het gemakkelijk te integreren in een website. Een ander belangrijk pluspunt is de gebruiksvriendelijke editor, waarvoor je niet per se hoeft te kunnen programmeren.
Extra wil ik induiken op het feit dat Google Analytics gekoppeld kan worden aan Google Optimize. Dit zorgt ervoor dat er geen losse tracking ingesteld hoeft te worden omtrent conversies die al gemeten worden in Google Analytics. Een groot pluspunt dus wat betreft Google Optimize wat veel werk scheelt.
Hopelijk ben je nu overtuigd om een kijkje te gaan nemen in Google Optimize. Om te beginnen met Google Optimize maak je eerst een account aan via optimize.google.com. Vervolgens koppel je onder Containerinstellingen het Optimize account gemakkelijk met de Google Analytics property en de weergave die op dezelfde website staan. Hier haalt Google Optimize zijn conversie data vandaan. Als laatste plaats je de Optimize-snippet op elke pagina waarop je wilt optimaliseren. Dit kan geplaatst worden op elke pagina in de head tag of via Google Tag Manager. Google heeft hier goede instructies voor op hun website die je helpen wat de beste manier is qua integratie voor jouw website en doelgroep.
Na de eenmalige installatie is het moment gekomen om je eerste test te kiezen. Dit kan een A/B test, Multivariate, omleidingstest, personalisatie of bannertemplate zijn.
Bij een A/B test optie worden er twee of meer varianten tegenover elkaar getest. Een bezoeker ziet dus of de controlevariant of een van de opgezette varianten. Dit is de puurste vorm van A/B testen. Als voorbeeld gebruiken we de eerdere versie: Of alles in het oranje (controle variant oftewel de A-variant) of alles in het groen (de test variant oftewel B-variant).
Multivariate-test optie
Hierbij worden wederom twee of meer varianten van een pagina getest, maar test je deze niet volledig los, maar ook in combinaties van elementen die veranderen. Dus moeten we de titel groen maken en de button of alleen de titel of alleen de vinkjes. Hier zijn er dus combinaties mogelijk bijvoorbeeld van de kleuren. Hierbij ziet een bezoeker wederom altijd maar 1 variant, maar wordt er dus ook samenhang tussen meerdere wijzigingen tegelijkertijd getest wat de beste combinatie is.
Hierbij wordt er visueel geen wijziging gemaakt in Google Optimize, maar wordt de wijziging in het CMS al klaargezet op een andere URL. Bijvoorbeeld op de SDIM website willen we twee contactpagina’s testen aan de hand van een parameter waarvan we willen dat 50% van het verkeer de controle variant ziet (https://www.sdim.nl/contact/) en 50% van het verkeer de nieuwe variant van de contactpagina (https://www.sdim.nl/contact/?variant1=true).
Bij een personalisatie test wordt er gebruik gemaakt voor de test van beschikbare informatie vanuit de website of Google Analytics. Dit kan bijvoorbeeld regiospecifieke content zijn of andere content per campagne soort. Een voorbeeld hieronder zou bijvoorbeeld het persoonlijk maken zijn van de locatie als de locatie van een bezoeker bekend is. De controlevariant bevat geen regionale targeting en de personalisatie test wel.
Dit is geen echte test, maar is ontstaan vanuit een behoefte van de markt in het begin van corona. Leveringstermijnen of tijdelijke sluitingen kunnen hiermee op een gemakkelijke en tijdelijke manier getoond worden, maar deze worden niet gebruikt voor A/B testen.
Je kiest er één van de bovenstaande opties van en maakt deze aan. Vervolgens kan je in het nieuwe venster een variant opzetten in de editor als je kiest voor een A/B test, Multivariate test, Personalistie of Bannertemplate.
Hier kan je bijvoorbeeld een element bewerken, verwijderen of toevoegen. Hier kan een volledige losse blog aan gewijd nog worden, dus daar gaan we niet teveel in duiken. Een goede uitleg in het Engels staat ook hier verwerkt.
Als je de varianten klaar hebt staan, dan kun je instellen op welke pagina’s deze test moet worden uitgevoerd én voor welke doelgroepen. Ook kun je doelen selecteren. Dit kunnen transacties zijn of een ingevuld contactformulier, maar ook sessieduur is een voorbeeld van een doel. Er kan één primair doel en meerdere aanvullende doelen geselecteerd worden. Ook kun je aangeven hoeveel procent van de bezoekers wordt meegenomen in het experiment in totaal en hoe de bezoekers verdeeld worden per variant. Als dit allemaal staat ingesteld, kan het experiment live of worden ingepland.
Tijdens de test wordt aangegeven wat de kans is dat een bepaalde variant de beste optie is. Als dit boven de 95% komt, dan geeft Google Optimize aan dat dit de winnaar is en kan dit definitief geïmplementeerd worden in de website indien een variant beter scoort dan het origineel.
Dus om het maximale uit jouw website te halen, is het belangrijk om te gaan A/B testen op jouw website met Google Optimize. Ga daarom vandaag nog aan de slag met om het maximale uit jouw website te halen.
Neem contact met ons op voor meer informatie, een offerte op maat, of antwoorden op al uw online marketing vragen.
023 - 711 44 01 Neem contact op