Neem contact met ons op voor meer informatie, een offerte op maat, of antwoorden op al uw online marketing vragen.
023 - 711 44 01 Neem contact opUsability kan omschreven worden op meerdere manieren; user-friendly, gebruiksvriendelijkheid of bruikbaarheid. In het vakgebied usability binnen CRO wordt met elke ontwikkelingen rekening gehouden met de toegankelijkheid van een product. Of dit nou machines, gereedschappen, processen of websites zijn, bij elk van deze ontwikkelingen worden de wensen en behoeftes van de eindgebruikers in acht genomen.
Usability op een website is een maatstaf voor hoe goed een gebruiker een website kan gebruiken om een specifiek doel op efficiënte, effectieve en bevredigende manier te kunnen behalen. Uiteraard verschillen deze doelen van elkaar. Zo is het doel van een online webshop om de gebruikers zo makkelijk mogelijk een product te kunnen laten komen, terwijl het voor een hotel belangrijk is om de gebruiker het zo makkelijk mogelijk te maken om een kamer te laten boeken.
Wanneer een website tekort schiet op het gebied van usability, kan dit een negatief effect uitoefenen en zullen de gebruikers de website vroegtijdig verlaten. Een gebruiksvriendelijke website wordt daarom juist steeds belangrijker en zorgt voor meer vaste en nieuwe klanten!
U weet nu waar usability voor staat, maar hoe past u dit toe in de praktijk? Er zijn verschillende manieren om uw website gebruiksvriendelijker te maken, maar wat het beste voor u werkt staat niet op internet beschreven, dit is een kwestie van heel veel testen. Door het uitvoeren van gebruikerstesten kunt u achterhalen welke obstakels de gebruikers ondervinden op uw website.
Wanneer u deze obstakels heeft geconstateerd komt er creativiteit bij kijken. Er zijn altijd meerdere oplossingen die een obstakel kunnen doen laten verdwijnen, maar welke past het best? Door bijvoorbeeld gebruik te maken van A/B testen kunt u meerdere variaties tegenover elkaar zetten, om te kijken welke variatie het beste bevalt voor uw eindgebruikers en zo een obstakel doen laten verdwijnen.
Wij doen het liefst iets wat overeenkomt met wat we eerder hebben gezegd of gedaan. Bijvoorbeeld; als je een bestelling plaatst en u moet uw gegevens invoeren, dan schrikt een lang formulier af. Daarom is het verstandig om deze formulieren op te knippen in behapbare stukjes, want als u het eerste stukje heeft ingevuld, bent u sneller bereidt om het tweede deel ook in te vullen.
Wanneer uw gebruikers ergens de fout in kunnen gaan, laat dan duidelijk zien wat zij fout doen en hoe zij dit kunnen oplossen. Wanneer u dit niet doet, zullen gebruikers eerder geneigd zijn om af te haken. Het voorkomen van deze fouten is nog beter, door duidelijk aan te geven wat u van uw gebruikers verwacht bij de gewenste actie.
Feedforward is het vooraf informeren van de gebruiker wat hen te wachten staat bij aankomende actie. Bijvoorbeeld bij een check-out kunt u aangeven hoeveel stappen er nog te gaan zijn en in welke stap van check-out fase de gebruiker zich bevindt.
Efficiëntie is een maatstaf voor hoe goed een website doet wat hij moet doen. Ervan uitgaande dat het doel van nut en effectiviteit is bereikt, is efficiëntie het volgende bruikbaarheidsdoel waarmee rekening moet worden gehouden. De efficiëntie van de tools die op de website worden geïntroduceerd, is net zo belangrijk als de aanwezigheid van de tools zelf. Het gaat echter verder dan dat. Een systeem moet meer doen dan gebruikers toestaan het te gebruiken, het moet de gebruiker ondersteunen. Bij het gebruik van tools op een website moet de gebruiker het gevoel hebben dat het systeem; coherent, compact, sequentieel en logisch is.
Wilt u de ervaring van uw gebruikers optimaliseren, maar weet niet waar u moet beginnen? Neem dan gerust contact met ons op. Bent u benieuwd wat wij behandelen in dit traject, neem gerust een kijkje bij onze CRO dienst.
Neem contact met ons op voor meer informatie, een offerte op maat, of antwoorden op al uw online marketing vragen.
023 - 711 44 01 Neem contact op
Geef een reactie