Wat is het en hoe zet je het in?

Personalisatie & dynamische content via Merge Tags

Gebruik je nog geen merge tags? Merge tags kunnen aanzienlijke verbeteringen aanbrengen in de klikfrequentie (CTR) en conversieratio van jouw e-mails. Door merge tags te benutten, kun je jouw e-mails personaliseren en enkel de meest relevante content tonen aan specifieke doelgroepen. In dit artikel bespreken we uitgebreid hoe je effectief merge tags kunt inzetten.

HomeHelpcentrumMeer online marketingPersonalisatie & dynamische content via Merge Tags

Normaal gesproken vinden merge tags hun toepassing in e-mailmarketing en marketingautomatiseringsplatforms. Ze dienen om content te personaliseren of om inhoud dynamisch aan te passen. Merge tags fungeren als dynamische elementen in e-mails of andere geautomatiseerde communicaties, en ze worden gevuld met gegevens gebaseerd op de informatie die je hebt over je doelgroep. Vaak worden merge tags ook aangeduid als “placeholders” of variabelen.

Hier zijn enkele redenen waarom het gebruik van merge tags nuttig kan zijn:

  • Personalisatie: Met merge tags kun je jouw content personaliseren door dynamisch gebruikersinformatie in te voegen. Een duidelijk voorbeeld hiervan is het aanpassen van de aanhef van een marketingmail met de voornaam van een (potentiële) klant.
  • Dynamische Content: Merge tags kunnen worden ingezet om content te tonen die verandert op basis van specifieke voorwaarden. In een loyaliteitscampagne kun je bijvoorbeeld verschillende kortingscodes aanbieden aan klanten afhankelijk van hun lifetime value.

Hoe te Gebruiken:

Het correct inzetten van merge tags hangt af van de beschikbare data en het e-mail service platform (ESP) dat je gebruikt. Het is ook belangrijk om de kwaliteit van je beschikbare data te beoordelen. Bevat je datalijst veel fouten? Overweeg dan om merge tags pas te gebruiken wanneer de databron vrijwel foutloos is. Houd er rekening mee dat elk ESP zijn eigen syntax heeft voor het opstellen van merge tags. Hier zijn enkele voorbeelden van merge tag-gebruik:

*|FNAME|*: Deze merge tag is specifiek voor Mailchimp en vertegenwoordigt de voornaam. Het kan worden ingezet voor een gepersonaliseerde begroeting in je marketingmail.

{{ person|lookup: ‘Favorite color’ }}: Deze merge tag volgt de syntax van Klaviyo en kan worden gebruikt om de favoriete kleur van de ontvanger in de mailtekst weer te geven.

Door velden toe te voegen aan je lijst van ontvangers en hierbij passende merge tags te maken, kun je eigenlijk alle relevante data dynamisch inzetten via merge tags.

Conditionele Merge Tags:

Met conditionele merge tags kun je een controle uitvoeren op je databestand voordat je content toont. Bijvoorbeeld, als je bepaalde producten alleen aan een specifieke leeftijdsgroep mag verkopen en je hebt een aanbieding binnen dit segment, dan kun je een conditionele merge tag gebruiken om deze aanbieding enkel te laten zien aan ontvangers binnen die leeftijdsgroep. Zo’n merge tag ziet er als volgt uit:

*|IF:AGE >= 18|*

Bekijk hier welke speciaal bieren deze week in de aanbieding zijn!

*|END:IF|*

Waar je op Moet Letten:

Als je nu heel enthousiast bent om merge tags te gebruiken in je marketingmails, let dan op de volgende punten:

  • Is de data die je wilt gebruiken aanwezig in de ESP-database? Zo niet, dan kun je het niet gebruiken.
  • Hoe schoon is je databron? Als er veel fouten zijn, overweeg dan om merge tags niet te gebruiken. Het is namelijk niet wenselijk om iets te personaliseren als de informatie niet klopt.
  • Test het gebruik van merge tags altijd eerst in een kleine groep. Voordat je het naar grotere verzendlijsten stuurt, moet je zeker zijn dat alles correct werkt.

Neem contact met ons op voor meer informatie, een offerte op maat, of antwoorden op al uw online marketing vragen.

023 - 711 44 01 Neem contact op

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.