7 maart 2025

AI Overview naar Nederland en België. Wat leren we uit de vs?

7 minuten lezen
AI Overview naar Nederland

In mei 2024 hadden we het al over AI Overview, wat toen nog Search Generative Experience heette. In de maanden erop werd duidelijk dat Google het als dé toekomst van search ziet. Allereerst werd het in de VS uitgerold en al snel volgde de rest van de wereld, op Europa na. Google is voor specifiek voor Europa wat voorzichtig, aangezien hier andere wet- en regelgeving heerst. Google heeft namelijk geen zin in nog meer rechtzaken. Dat het ook in Europa gelanceerd gaat worden is eigenlijk wel een zekerheid, de grote vraag was echter: wanneer? Inmiddels zijn we bijna en jaar verder en heeft Google AI Overview al getest in Duitsland, Zwitserland en Italië. Begin maart beginnen de eerste geluiden ook te komen, vanuit Google zelf, dat het misschien weleens spoedig in Nederland en België gaat verschijnen. Wat kunnen we verwachten en wat weten we een jaar later?

AI Overview (AIO), initieel bekend als Search Generative Experience (SGE), is een nieuwe zoekfunctie van Google. Het maakt gebruik van generatieve AI om direct een antwoord op bepaalde vraagstukken te bieden in de zoekresultaten. In plaats van alleen maar de klassieke lijst met links te tonen, genereert AI Overview een samenvattend antwoord dat gebaseerd is op meerdere bronnen. Dit biedt gebruikers een snelle en overzichtelijke manier om tot een antwoord te komen op de zoekvraag, maar roept ook vragen op over de betrouwbaarheid en de impact op traditionele SEO. 

Doordat AIO in het buitenland al een tijdje meegaat, zijn er gelukkig studies die inzicht geven over wat we kunnen verwachten. Uit een studie van het Amerikaanse Authoritas blijkt dat AI Overview nog steeds niet in de meerderheid van de zoekopdrachten verschijnt:

Bron: https://www.authoritas.com/blog/ai-overview-user-intent-research

  • AIO’s worden getoond voor 29,9% van de zoekwoorden, oftewel voor 70% van de zoekwoorden nog niet!* (bron)
  • Zoekopdrachten met een hoog zoekvolume krijgen niet vaker AIO’s. AIO’s komen het vaakst voor bij zoekwoorden met een gemiddeld zoekvolume (501-2.400 zoekopdrachten per maand). (bron). 82% van desktop en 76% van de mobiele AIOs werden vertoond voor zoektermen met minder dan 1000 maandelijkse zoekopdrachten. (bron)
  • Zoektermen die duidelijk navigerend zijn zoals “nrc login” zijn minder gevoelig voor AIO.
  • Google houdt er van om haar eigen bronnen zoals YouTube te betrekken in AIO. (bron)

*Uit andere onderzoeken verschilt dit percentage. Er zijn studies die een hoger AIO percentage vinden en andere vinden een lager verschijningspercentage. De waarheid is natuurlijk gebaseerd op de onderzochte zoektermen, maar 30% is een goed uitgangspunt.

Opvallend is dat een studie uit september 2024 aantoont dat AIO vaker toont voor gebruikers die zijn ingelogd bij Google. Vooral voor e-commerce gerelateerde zoektermen wordt er minder vaak een antwoord gegenereerd wanneer de gebruiker uitgelogd is. Baseert Google de productaanbevelingen dus het liefst op een gebruikersprofiel? Interessant, want dit zou betekenen dat je minder grip hebt op de vertoningen van jouw product in een AIO dan we zouden willen.

Wat kunnen we hieruit concluderen?

Het is duidelijk dat AIO impact heeft op de zoekresultaten, maar toch niet zoveel als vooraf verwacht. Het belangrijkste wat je er nog steeds uit kunt halen is dat AIO voor 70% van de zoekopdrachten nog niet verschijnt. Dit betekent dat SEO nog steeds onveranderd blijft, vooral bij zoekwoorden met een laag tot gemiddeld zoekvolume. Ook is het waarschijnlijker dat een AIO getoond wordt bij vragende zoektermen en lijsten. Dit is namelijk waar generatieve AI in uitblinkt. Verwacht dus zeker een AIO zodra een zoekterm begint met ‘hoe’ en ‘beste …’. Websites die dus veel verkeer halen uit informatieve zoektermen, merken het eerste de gevolgen van een voor gegenereerd antwoord.

Ook dat Google vooral haar eigen bronnen hoger waardeert is niet onverwacht. Dat is niet nieuw, want YouTube krijgt vaak al een prominente plek in de zoekresultaten als video rich results getoond worden. Dit is alleen maar meer een signaal dat je naast je website, voor informatieve termen ook op YouTube zichtbaar moet zijn. Haal die YouTube content strategie maar uit de kast.

Wat wel onverwacht is, is dat gezondheidsgerelateerde zoektermen extra vaak een AIO tonen. Dit staat tegen de eerdere verwachting in dat Google zich niet durft te branden aan vraagstukken die binnen Your Money Your Life vallen. Dat betekent dus wel automatisch dat E-E-A-T, of zoals wij het noemen, EAT ME, centraal moet staan in jouw SEO strategie. Betrouwbare informatie heeft immers een grotere kans om als bron gebruikt te worden in AIO!

AIO heeft hoe dan ook impact hoe je online marketing gaat voeren. Het biedt gevaren en het biedt kansen. Afhankelijk van jouw zoektermen en of jouw industrie krijg je vaker te maken met AIO, of minder. Wat kun je verwachten voor de traditionele online marketing kanalen? 

Bron: https://www.seerinteractive.com/insights/ctr-aio

In de uiteenzetting van een studie van Seer interactive is goed te zien dat AIO een duidelijk impact heeft op de CTR, niet alleen voor de organische links, maar ook voor de betaalde kanalen. Maar wat als je wél in de AIO vermeld wordt? Dan heb je geluk! Een andere studie toont dat de CTR van een link in AIO een hogere CTR heeft, dan een traditionele featured snippet. 

Gemiddeld gezien zorgt een AIO blok voor een verschuiving tussen de 220 en 900pixels. Op desktop is dat niet zo heel spannend, maar vooral op mobiel blijven er slechts enkele organische resultaten over. boven de vouw. Sta je niet in AIO, dan krijg je dus te maken met behoorlijk wat extra pixels vanaf de top.

Wat zeggen de studies over organische resultaten?

  • 33% van alle AIO bronnen, zijn bronnen die al in de top 10 stonden. (bron)
  • 46% van de AIO bronnen stonden echter buiten de top 50 (bron)
  • Een uitgeklapt AIO blok bevat gemiddeld 7 links (bron)

Bron: https://searchengineland.com/google-ai-overviews-ads-mobile-us-launch-447247

Google Ads is natuurlijk een groot verdienmodel voor Google, het is dan ook ondenkbaar dat Google de advertenties buiten beschouwing laat met AIO. Ook dit is onderzocht:

  • Advertenties worden in 28% van alle AIO getoond. (bron)
  • Shopping advertenties worden vrijwel altijd onder de AIO getoond, zelden boven of in het AIO blok. (bron)
  • Voor alle keren dat een AIO blok getoond wordt, wordt in 9% van de gevallen een rits advertenties getoond bovenaan de zoekresultaten. (bron)

De echte impact voor Google Ads is natuurlijk lastig te voorspellen. Aan de ene kant verwacht je een impact op de CTR, maar aan de andere kant zie je al niet veel advertenties voor informationele zoektermen, daar waar AIO juist op verschijnt. Het biedt ook kansen.

Google wil dus een shift maken naar ‘conversational search‘ en heeft het liefst dat iedereen met long-tail zoektermen gaat zoeken. Zo kunnen zij de gebruiker langer binden aan de zoekresultatenpagina en mogelijk de kans op een advertentie-klik vergroten. Deze focus op het gebruik van long-tail zoektermen heeft natuurlijk ook direct gevolgen op de strategie voor de traditionele Search campagnes. Long-tail zoektermen zijn nu net de gebieden die missen in de huidige campagnes, omdat de volumes gewoon vele malen lager zijn dan op short-tail zoektermen. Dus een shift in gebruikersgedrag naar langere zoektermen biedt misschien voor de traditionele campagnes juist kansen om ook op de long-tail zoektermen succesvol te worden.

Laten we allereerst voorop stellen: Dat AIO in Nederland gaat uitrollen is vooralsnog een gerucht, maar de bronnen van deze geruchten zijn wel legitiem (als in vanuit Google personeel zelf). Op welke termijn dit gaat zijn, is onduidelijk. En krijgt Europa dezelfde AIO als de VS, of is er een aangepaste versie die minder risico’s neemt met de Europese wetgeving? 

Voor onze aanpak verandert er vooralsnog niet veel. Vanuit SEO richten wij ons al op kwalitatieve content en staat E-E-A-T al hoog op de agenda van onze SEO specialisten. Deze strategie verandert niet. Het gaat echter wel invloed hebben op de CTR. De verwachte CTR bij een bepaalde positie is niet langer te voorspellen. Daarnaast is er natuurlijk het ethische vraagstuk waarvoor je nog informatieve content schrijft, als Google er mee aan de haal gaat. Google zegt altijd “schrijf voor de gebruiker”, maar straks is het eerder “schrijf voor Google, dan schrijven wij voor de gebruiker”.

Voor Google Ads is er iets minder data beschikbaar om echt al conclusies te kunnen trekken. Er zijn studies die een lagere CTR vertoningspercentage voorspellen dan andere studies. Vanuit daar alleen al kan het dus direct gevolgen gaan hebben op de bestaande campagnes.

Het gaat wél invloed hebben op remarketing. Immers betekenen minder mensen op je website, minder data en minder potentiële doelgroepen voor remarketingcampagnes.

Nieuwe Google features worden doorgaans uitgerold om het beter te maken voor gebruikers en het is aan ons als online marketeers onze strategie hierop aan te passen. Wij zijn vooral benieuwd of de geruchten kloppen en we met AI Overview gaan werken in Nederland.

Content

Nog niet klaar voor AI Overview?

Contact

Reacties (0)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *