2 mei 2025

Raken digital advertisers hun baan kwijt door AI?

5 minuten lezen

Dit is een vraag die wij als advertisers vaak krijgen uit onze omgeving of klanten. Daarom is het tijd voor een blog waarin wordt uitgelegd wat de beperkingen van AI in advertising zijn en waarom een menselijk perspectief nodig blijft. 

Voordat er wordt uitgelegd wat de beperkingen van AI in digitale advertising zijn, is het handig om toe te lichten wat de mogelijkheden zijn. Dus worden deze eerst kort besproken. 

AI kan zonder menselijke input een grote variatie van koppen, beschrijvingen, afbeeldingen en call to actions testen en besluiten wat het beste werkt voor jouw doelgroep. Deze keuzes worden dan gebaseerd op metrics zoals conversieratio, CPC en CTR. Hierdoor wordt volgens AI de best presterende content op basis van jouw doelgroep ingezet. 

Door middel van AI worden advertenties aangepast op basis van real-time data. Zoals locatie, voorkeur, apparaat en tijdstip. Hierdoor wordt de advertentie die volgens AI het meest relevant voor die desbetreffende persoon is, vertoond. 

Een persoon in Den Haag ziet bijvoorbeeld een andere versie van een banner dan iemand uit Gent. 

Met AI tools zoals ChatGPT (teksten), Midjourney (afbeeldingen), DALL-E (afbeeldingen), Runway of Synthesia (video’s) kunnen er teksten, afbeeldingen en video’s automatisch gegenereerd of geoptimaliseerd worden. Dit werkt een stuk efficiënter voor een advertiser, aangezien dit normaal gesproken veel tijd kost. 

Met campagnes zoals Perfomance Max (binnen Google Ads) of Advantage+ (Meta)  kun je ervoor kiezen om veel beslissingen vanuit AI te laten maken. Zoals het verschuiven van budgetten, aangepaste biedingen en advertenties genereren. Op deze manier wordt bijvoorbeeld het budget volgens AI op de meest optimale manier ingezet. 

Met het gebruik van AI kan het gedrag van je doelgroep worden geanalyseerd. Dit wordt geuit in interesses, demografie en context. Op deze manier kunnen er hyper gerichte advertenties vertoond worden. Hierbij worden de advertenties meer getoond aan potentiële klanten. Dit wordt in Meta bijvoorbeeld gedaan door de advertenties te tonen aan de meest converterende gebruikers. 

Met behulp van AI kan er voorspeld worden welke kanalen of klanten het meest waarschijnlijk converteren. Er wordt dan geanalyseerd wanneer en via welk kanaal deze kansen het hoogst liggen. Een voorbeeld van een platform dat dit kan is Billy Grace. Dit kan een adverteerder helpen om te bepalen waar (via welk kanaal) de advertenties het beste ingezet kunnen worden. 

Om de engagement en snelheid van de klantinteractie te verhogen worden er AI-gedreven chats ingezet. Mensen kunnen dan direct terecht bij een AI-agent na het klikken op een advertentie. Deze chatbots worden vaak ook ingezet op websites, zodat websitebezoekers daar hun gepersonaliseerde vragen kunnen stellen. 

Naast dat AI veel mogelijkheden biedt die het werk van digital advertisers die vaak campagnes opzetten een stuk makkelijker maken, zijn er toch beperkingen waarbij een menselijk perspectief nodig blijft. Hieronder worden de grootste punten benoemd.

Zonder een menselijk oog, kan de creativiteit in advertentie content verloren gaan. Aangezien AI blijft A/B testen tot het bittere eind, kan de originele invalshoek verloren gaan. Het is belangrijk dat een mens het beeldmateriaal en de teksten blijft beoordelen, zodat er ook originele content ingezet kan worden. 

Op basis van data toont AI alleen bepaalde advertentie content aan mensen wat ‘werkt’. Wat kan leiden tot een eenzijdige informatiestroom en minder diversiteit. Dit komt doordat er dan vaak hetzelfde vertoond wordt aan dezelfde mensen. Door middel van een menselijke advertiser kan dit worden beïnvloed en veranderd. 

Ondanks dat er met behulp van AI wel advertenties gestuurd kunnen worden op de best presterende cijfers, snapt AI vaak niet waarom iets werkt. Hier is een menselijk verstand voor nodig om te bepalen of deze doelgroepen wel relevant zijn. Het zou zomaar kunnen dat  er bijvoorbeeld veel wordt geklikt op een display banner en dat AI denkt dat dit goed is. Vervolgens om er achter te komen dat deze banners in een spelletjesapp vertoond worden, waar mensen/kinderen misschien per ongeluk op klikken. 

Dit is niet per se een beperking, maar kan wel als ‘onveilig’ door je doelgroep worden beschouwd. Aangezien mensen die niet bekend met AI zijn, er huiverig voor kunnen zijn. Het is namelijk verplicht om in sommige regio’s te vermelden dat bepaalde content is gegenereerd of wordt geoptimaliseerd door AI. Dit kan leiden tot een lager engagement dan dat een mens de advertentie heeft gecreëerd. 

Bij kleinere campagnes of klanten is het lastig om met AI te werken aangezien er dan geen doorslaggevende conclusies getrokken kunnen worden wegens het tekort aan data. AI kan dan niet sturen op bepaalde kenmerken/conclusies aangezien die conclusies niet getrokken kunnen worden.

Het kan moeilijk zijn om te doorgronden waarom bepaalde keuzes worden gemaakt door bepaalde AI-modelen, zoals het afwijzen of juist gekozen doelgroepen. Bepaalde keuzes van AI zijn dan moeilijk te achterhalen. 

AI maakt keuzes op basis van historische data. Het kan zijn dat deze data niet kloppen of bevooroordeeld is. Bijvoorbeeld dat een bepaalde leeftijdscategorie een hogere conversieratio heeft op een product wegens een TikTok trend. Het kan zijn dat AI hier dan alleen op gaat sturen en andere potentiële klanten uitsluit. 

De merkidentiteit of tone-of-voice kan verloren gaan door de generieke teksten of content die met behulp van AI worden gemaakt. Met AI kan er veel van dit soort werk makkelijker worden gemaakt, maar is het wel belangrijk om deze creaties aan te laten sluiten op het merk. Het is daardoor altijd belangrijk om deze met een menselijk oog te herzien of aan te passen zodat deze overeenkomt met de merkidentiteit van je klant. 

Er zitten restricties op het gebruiken van gebruikersdata voor AI personalisatie doeleinden zonder expliciete toestemming. Hierdoor kan AI niet op bepaalde kenmerken sturen aangezien ze hier geen toestemming voor hebben. Dit resulteert in minder data dan gewild. 

In het algemeen (ook zonder gebruik van AI)  zijn advertentiekanalen strikt op het gebied van targeting op basis van religie, gezondheid, ras of seksuele voorkeur. AI moet hier ook streng op gecorrigeerd worden. Je advertenties/campagnes of zelfs accounts kunnen geblokkeerd worden als AI hier niet zorgvuldig mee omgaat. Het blijft dus nodig dat er vanuit een menselijk perspectief de content gecontroleerd wordt voor livegang. 

Samengevat

In conclusie, AI biedt veel voordelen voor advertisers wat het werk een stuk efficiënter en sneller maakt. AI kan bijvoorbeeld helpen bij het automatiseren van taken, AI kan beeldmateriaal en teksten generen en AI kan data analyseren.

Maar toch blijft het menselijk perspectief van belang. Campagnes, visuele uitingen en bepaalde strategiekeuzes van AI moeten nog altijd worden beoordeeld, bijgestuurd en geoptimaliseerd door mensen om ervoor te zorgen dat de boodschap passend is bij het merk, de content relevant is voor de doelgroep en ethische normen worden nageleefd. AI is dus een zeer waardevol hulpmiddel, maar zeker geen vervanging voor menselijke creativiteit en beoordelingsvermogen.

Content

Vragen over digital marketing en AI?

Contact

Reacties (0)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *