Circle to Search

De ontwikkelingen van AI vliegen je om de oren. Elk nog spectaculairder en nuttiger dan de vorige. Vanuit SDIM houden we je graag op de hoogte over de belangrijkste ontwikkelingen. Daarom bespreken we in dit blog weer een fascinerende nieuwe innovatie, geïntroduceerd door Google: Circle to Search. 

HomeBerichtenCircle to Search
Geplaatst 29 januari 2024 - Geschreven door: Willem Zeitzen

Wat is Circle to Search?

We zijn al bekend met verschillende manieren om informatie op te zoeken op het internet. De meest gebruikelijke methode is natuurlijk het invoeren van zoekopdrachten in zoekmachines zoals Google. Daarnaast kunnen de meeste smartphones al vragen beantwoorden die je hardop stelt met je stem. Nu voegt Circle to Search een nieuwe dimensie toe aan mobiel zoeken.

Circle to Search is een revolutionaire manier van zoeken. Met een eenvoudig gebaar kun je alles wat je interesseert in een afbeelding of video opzoeken zonder van app te hoeven wisselen. Stel je bijvoorbeeld voor dat je in een video van je favoriete Instagram-influencer een geweldige trui ziet. Met Circle to Search kun je binnen dezelfde app het voorwerp omcirkelen, markeren of aantikken. Google zal je direct alle relevante informatie geven over die geweldige trui en vergelijkbare producten tonen van andere online retailers. Wanneer je klaar bent met zoeken, veeg je gewoon terug naar je oorspronkelijke scherm.

De nieuwe feature van Google is niet alleen handig als je inspiratie wilt opdoen voor je kledingkast. Met multisearch kan je zoeken door een combinatie van een afbeelding en text. Zie je bijvoorbeeld een foto voorbij komen in je feed van een smakelijk uitziend gerecht van een vriend van je, maar weet je niet wat het is? Omcirkel het gerecht met Circle to Search en stel met text de vraag ‘wat is dit’? Google zal je hierbij alle informatie geven waar je naar op zoek bent. 

Hoe gebruik je Circle to Search

Circle to Search zal in de eerste fase nog niet voor iedereen toegankelijk zijn. Circle to Search wordt op 31 januari 2024 gelanceerd op een select aantal Android smartphones – de Pixel 8, Pixel 8 Pro en de nieuwe Samsung Galaxy S24 series. Voor deze telefoons is de functie wel al beschikbaar in alle landen en talen. Google heeft wel bevestigd dat deze feature uiteindelijk op meer telefoons wordt uitgerold. Andere smartphone gebruikers zullen dus nog even geduld moeten hebben. 

Smartphone gebruikers die wel al gebruik kunnen maken van de functie, kunnen Circle to Search gebruiken op de volgende manier. Als je de navigatieknoppen gebruikt, houd deze dan lang ingedrukt, waarna een Google-Zoeken menu verschijnt. Hierna kan je los gaan met het krabbelen en omcirkelen om snel alle informatie te vinden die je nodig hebt. Als je een smartphone hebt met een stylus (S-Pen), kan je ook de S-Pen gebruiken om te krabbelen en omcirkelen. Dit heeft hetzelfde effect als wanneer je gebruik maakt van je vingers.

Waarom is deze functie zo interessant voor jouw bedrijf of webshop?

Het is nog even afwachten hoe groot deze nieuwe functie gaat worden binnen het Google-zoeken, maar het kan geen kwaad om je voor te bereiden op Circle to Search. Productafbeeldingen zijn al een tijdje enorm belangrijk voor webshops, maar met Circle to Search lijkt dit nog een stukje belangrijker te worden. Verkoop je bijvoorbeeld schoenen in jouw webshop, dan wil je natuurlijk vertoond worden wanneer mensen een vergelijkbare schoen omcirkelen. Door (meerdere) kwalitatieve productafbeeldingen toe te voegen op jouw productpagina, vergroot je de kans om vertoond te worden met jouw product, wat natuurlijk uiteindelijk tot een aankoop kan leiden.

Wil je hulp met het bepalen van jouw online marketing strategie? Neem vrijblijvend contact op voor de mogelijkheden!

Neem contact met ons op voor meer informatie, een offerte op maat, of antwoorden op al uw online marketing vragen.

023 - 711 44 01 Neem contact op