De logistieke kosten van Amazon

De kosten van Fulfillment by Amazon in Nederland

Er komt nogal wat kijken bij het uitrekenen van de kosten voor Amazon om te bepalen of Amazon met uw marges haalbaar is. De kosten van Fulfillment by Amazon voor Nederland zijn bekend geworden. Maar wat is Fulfillment by Amazon en waar moet u op letten?

HomeBerichtenDe kosten van Fulfillment by Amazon in Nederland
Geplaatst 31 januari 2020 - Geschreven door: Steven Hiemstra

Na jaren van speculatie heeft Amazon begin 2020 aangekondigd dat het de deuren opent op de Nederlandse markt. Succesvol zijn op Amazon, daar komt nogal wat bij kijken. Om het u wat makkelijker te maken heeft Amazon Fullfilment by Amazon in het leven geroepen. Als verkoper op Amazon.nl kunt u er namelijk voor kiezen om het logistieke proces zelf te beheren, maar u kunt het ook uitbesteden aan Amazon, oftewel Fulfillment by Amazon. FBA omvat het opslaan, picken, verpakken en versturen van uw producten naar de koper en het ontzorgt u met klantenservice en retouren. Als onderdeel van FBA kunt u ook gebruikmaken van optionele Amazon diensten zoals branding opties voor verpakkingen.

Wat zijn de kosten van Fulfillment by Amazon?

Dat klinkt goed, maar wat kost het? Het ‘Fees january 2020‘ document voor Fulfillment by Amazon is de ‘rate card’ voor onder andere Nederland en geeft gedetailleerd de kosten weer. Hieronder leggen we uit waar u op moet letten.

De kosten bestaan globaal uit drie onderdelen:

 • Fulfillment fee: een vaste prijs per product gebaseerd op het type product, de omvang en het gewicht
 • Storage fee: In rekening gebracht per vierkante meter per maand.
 • Kosten voor optionele diensten. Denk hier bijvoorbeeld aan het verpakken van de producten in dozen met uw merknaam of het voorzien van barcodes door Amazon.

Als u deze onderdelen simpelweg bij elkaar optelt berekent u uw totale FBA kosten.

Welke prijstabel u aan moet houden hangt af van specifieke FBA opties die u kunt kiezen:

 • Standard size: lichte pakketjes en enveloppen
 • Oversize Domestic FBA and MCI: de afkorting MCI staat voor Multi-Country Inventory en heeft als voordeel dat bestellingen sneller arriveren bij de klant doordat de voorraad verspreid is over meerdere landen.
 • Oversize Pan-European and EFN: de afkorting EFN staat voor European Fulfillment Netwerk en stelt FBA verkopers in staat om hun producten door heel Europa te verkopen via het lokale Amazon fulfillment center van de verkoper.
 • Standard Shipping, Local Shipment: de standaard prijzen voor binnenlandse zendingen met een toeslag voor buitenlandse zendingen.
 • Expidited Shipping, Local Shipments: versnelde verzending voor binnenlandse zendingen met een toeslag voor versnelde buitenlandse zendingen.
 • Standard Shipping, Cross-Border Shipments: standaard prijzen zonder toeslag voor zendingen naar het buitenland.
 • Expedited Shipping, Cross-Border Shipments: versnelde zendingen zonder toeslag voor zendingen naar het buitenland.
 • Optional Services Fees: de kosten voor optionele diensten zoals bepaalde verpakkingen.

Welke opties u kiest bij het inschrijven bij Fullfilment by Amazon hangt af van waar uw klanten zich bevinden of welke ambities u heeft. Heeft u bijvoorbeeld veel klanten binnen Nederland die snel geleverd willen worden, dan is ‘Expedited Shipping, Local Shipments’ een goede oplossing.

Amazon is naar Nederland gekomen

Alle kosten voor Amazon in kaart brengen

Houdt er rekening mee dat dit alleen de kosten zijn voor FBA. Amazon rekent ook commissie voor elke verkoop en maandelijkse abonnementskosten van 39 euro. Daarnaast raden we aan om de advertentiemogelijkheden van Amazon te gebruiken om uw producten onder de aandacht te brengen, wat ook kosten met zich meebrengt. Als u twijfelt kan SDIM vooraf volledig inzicht bieden in de prijsstructuur van Amazon in uw specifieke situatie, zodat u vooraf weet of Amazon met uw marges haalbaar is, en voor welke specifieke producten u het best kunt beginnen met de uitrol en testing.

 

Neem contact met ons op voor meer informatie, een offerte op maat, of antwoorden op al uw online marketing vragen.

023 - 711 44 01 Neem contact op

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.