Google for Jobs: laat uw vacatures beter opvallen

Google heeft ‘Google for Jobs’ aangekondigd. Google for Jobs zijn previews van vacatures die direct op de zoekresultatenpagina worden getoond. Door op de preview te klikken komen gebruikers bij een uitgebreidere beschrijving van de vacature en wordt de mogelijkheid geboden door te klikken naar de website of het jobplatform. Een mooie kans op extra conversies van uw vacatures dus!

De techniek achter Google for Jobs is een combinatie van structured data en een speciale sitemap. Meer weten? Lees dan snel verder.

Google for Jobs voorbeeld

 

Zoekopdrachten met heldere intentie

Met Google for Jobs gaat de zoekgigant weer een stapje verder in zijn missie sollicitanten en werkgevers sneller en beter bij elkaar te brengen. Oftewel: zo snel mogelijk het meeste relevante antwoord geven op een zoekopdracht. In dit geval in de vorm van een preview op een zoekopdracht met heldere intentie.

Google geeft als voorbeelden voor een zoekopdracht met een heldere intentie: ‘Hoofd van catering’, ‘Banen in New York’ en ‘Startersbanen in DC’. Met andere woorden: uit de zoekopdracht komt overduidelijk naar voren dat iemand op zoek is naar een baan. In dit soort gevallen kan men nu gebruikmaken van deze nieuwe, verrijkte zoekresultaten.

SDIM zou u graag wat Nederlandse voorbeelden willen laten zien, maar helaas is dat op het moment van schrijven nog niet mogelijk. John Mueller van Google schreef het volgende op Twitter:

google for jobs nog niet beschikbaar in Nederland

Voor zover ik weet (AFAIK) hebben we nog geen plannen om aankondigingen te doen voor andere landen. Maar dat betekent niet dat je het niet alvast kunt implementeren.

En daar is SDIM het helemaal mee eens. Als u nu alvast structured data en de sitemap toevoegt, dan plukt u daar later (als eerste) de vruchten van.

Wat zijn de voordelen van Google for Jobs?

De drie belangrijkste voordelen van Google for Jobs zijn volgens Google:

  • Een prominentere positie op de zoekresultatenpagina. Uw vacature staat met een preview boven aan de zoekresultaten met daarbij uw logo, reviews en ratings. Erg opvallend dus!
  • U krijgt meer sollicitanten met een betere motivatie. Volgens Google zullen gebruikers zoekopdrachten gebruiken waarin zij specifiekere voorkeuren aangeven. Daardoor leveren deze vacatures meer en betere sollicitanten op. Of deze redenering klopt zal de tijd ons leren.
  • Een grotere kans op ontdekking en meer conversie. De kans om eerder ontdekt te worden is groot; maar of er ook meer conversie gerealiseerd zal worden kan men pas later terugzien in de data.

SDIM is van mening dat vooral die extra opvallendheid het grootste voordeel is van Google for Jobs. De kans is aannemelijk dat zoekgedrag op den duur zal veranderen. En wanneer gebruikers wennen aan deze manier van zoeken, zal Google for Jobs absoluut een must worden voor ieder bedrijf waarin vaak vacatures zijn.

Google for Jobs implementeren

Google for Jobs werkt met het Structured Data Schema JobPosting. Daarnaast moet er een speciale vacaturesitemap aangemaakt worden. Heeft u nog geen idee wat structured data zijn? Lees dan later nog eens dit artikel voor meer achtergrondinformatie: https://www.sdim.nl/blog/gestructureerde-gegevens/.

Onderstaand een voorbeeld van een SDIM-vacature die is opgemaakt met het Structured Data Schema JobPosting. SDIM heeft gekozen voor haar favoriete markup: JSON-LD.

 

<script type=”application/ld+json”>{
“@context”: “http://schema.org”,
“@type”: “JobPosting”,
“jobBenefits”: “concurrerend salaris, informeel, vrijheid, jong team, doorgroeimogelijkheden, trainingen, marketing, gezellig, werksfeer, niveau, medium sized”,
“datePosted”: “2017-05-22”,
“description”: “Als content strateeg consultant ben je verantwoordelijk voor het zelfstandig begeleiden en aansturen van volledige content marketing trajecten voor bestaande en nieuwe opdrachtgevers in een team/afdeling van 25 online advertising, SEO, copywriting en webanalytics consultants.”,
“educationRequirements”: “”,
“employmentType”: “Full-time”,
“experienceRequirements”: “Minimaal 3 jaar inhoudelijke ervaring met high-end content marketing”,
“industry”: “Online marketing”,
“hiringOrganization”: “SDIM”,
“jobLocation”: {
“@type”: “Place”,
“address”: {
“@type”:”PostalAddress”,
“addressLocality”:”Haarlem”,
“postalCode”:”2022 CE”,
“addressCountry”:”NL”,
“addressRegion”:”Noord-Holland”,
“streetAddress”:”Kleine Houtweg 109″
}
},
“occupationalCategory”: “15-1199.10 Search Marketing Strategists”,
“qualifications”: “Strategische ervaring met content marketing. In staat om content op strategisch niveau te koppelen aan het AIDA, of See-Think-Do model”,
“responsibilities”: “Verantwoordelijk voor groei en optimalisatie van middelgrote klanten in verschillende branches zoals e-commerce, B2B, B2C en non-profit.”,
“salaryCurrency”: “EUR”,
“skills”: “SEO, content marketing, strategie, webanalytics, tekstschrijven, bloggen”,
“title”: “Digital content marketing strateeg”,
“workHours”: “40 hours per week”
}</script>

Heeft u geen ervaring met het plaatsen van dergelijke schema’s? Dat is geen enkel probleem, dat hoeft u gelukkig niet zelf te kunnen. Vraag uw webontwikkelaar naar een mogelijkheid om deze gegevens in de backend in te vullen. Zelf kunt u wel de implementatie controleren middels de Google Structured Data Testing Tool.

Het plaatsen van de structured data alleen is overigens niet genoeg. U zult hiernaast ook een aparte sitemap moeten aanmaken en indienen bij Google Search Console. Een belangrijk detail van de sitemap is dat iedere vacature een <lastmod> tag meekrijgt. Google houdt namelijk de vacatures graag actueel. Tot slot moet de XML-sitemap voor vacatures gebruikmaken van een GET request. Dat wijkt af van standaard XML-sitemaps. De populaire WordPress plugin Yoast doet dit standaard. Vergeet vervolgens na het aanmaken niet om de sitemap aan te melden via Search Console en de statistieken met betrekking tot de performance te controleren.

Meer weten?

Wilt u meer weten over Google for Jobs, structured data en/of de Google Search Console? Neemt u dan vrijblijvend contact op met de specialisten van SDIM. Zij voorzien u graag van vrijblijvend advies.

Bronnen:

https://webmasters.googleblog.com/2017/06/connect-to-job-seekers-with-google.html

https://techcrunch.com/2017/06/20/google-launches-its-ai-powered-jobs-search-engine/

https://www.seroundtable.com/google-job-postings-schema-live-24030.html

De Twitter discussie: https://twitter.com/googlewmc/status/877062167220158464

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *