Meer inzicht in uw advertentieposities

Hoe vaak staat uw advertentie nou écht bovenaan?

Als kritische adverteerder wilt u natuurlijk weten hoe goed uw advertenties worden vertoond. De ‘gemiddelde positie’ van een advertentie is hiervoor een belangrijke KPI. Om nog meer inzicht in de posities van uw advertenties te krijgen heeft Google vier nieuwe statistieken geïntroduceerd.

HomeBerichtenHoe vaak staat uw advertentie nou écht bovenaan?
Geplaatst 28 november 2018 - Geschreven door: Mike Karregat

Google Ads logoEen aantal dagen geleden kondigde techgigant Google aan de levens van online marketeers en strategen een stuk makkelijker te gaan maken. De lancering van vier nieuwe statistieken, om beter te kunnen analyseren waar advertenties worden weergegeven in de zoekresultaten van Google, zou dit mogelijk moeten maken. De vier statistieken zullen naast de huidige ‘gemiddelde advertentiepositie’-statistiek in Google Ads komen te staan.

De uitrol is een welkome aanvulling, omdat er nog vaak misvattingen zijn over de bestaande statistiek ‘gemiddelde positie‘. Er wordt vaak gedacht dat deze statistiek de gemiddelde plaats van de advertentie in de zoekresultaten weergeeft. Maar dat is niet waar.

Wat betekent de gemiddelde positie in Google Ads?

De ‘gemiddelde positie’ beschrijft de gemiddelde positie van uw advertentie ten opzichte van andere advertenties, oftewel: in welke volgorde de advertenties op de pagina worden weergegeven. Een gemiddelde positie van ‘1’ betekent dus niet per se dat uw advertentie bovenaan de zoekresultaten wordt weergegeven, omdat het bijvoorbeeld ook mogelijk is dat er organische resultaten boven uw advertentie staan. In dat geval wordt de advertentie met ‘positie 1’ onderaan de pagina weergegeven. De nieuw ontwikkelde statistieken zullen een einde aan deze onduidelijkheid moeten maken.

De vier nieuwe statistieken uitgelicht:

De vier nieuwe statistieken die het inzicht in de prestaties van zoekadvertenties zullen gaan verbeteren:

Verton. (absolute toppositie) %: het percentage van uw advertentievertoningen dat als eerste advertentie, boven de organische zoekresultaten wordt weergegeven.

Verton. (toppositie) %: het percentage van uw advertentievertoningen dat op een willekeurige positie, boven de organische zoekresultaten wordt weergegeven.

VP zoeknetwerk (absolute toppositie): het aantal vertoningen dat u op de absolute toppositie heeft ontvangen (de eerste advertentie boven de organische zoekresultaten) gedeeld door het geschatte aantal vertoningen op de toppositie waarvoor uw advertentie in aanmerking kwam.

VP zoeknetwerk (toppositie): het aantal vertoningen dat u op de toppositie heeft ontvangen (een willekeurige positie boven de organische zoekresultaten), gedeeld door het geschatte aantal vertoningen op de toppositie waarvoor uw advertentie in aanmerking kwam.

Voorbeeld van topvertoningen en de absolute topvertoning

Waarom zijn deze statistieken belangrijk voor online marketeers?

Kort gezegd: het maakt online marketeers slimmer op een aantal belangrijke vlakken. De statistieken bieden meer inzicht in hoe advertenties presteren en voorzien marketeers van de juiste informatie. Deze inzicht is nodig is om de campagnes beter op resultaat te kunnen sturen. Als adverteerder kunt u met deze statistieken de advertentieprestaties beter beoordelen, omdat de context (op welke positie de advertentie werd vertoond) duidelijker wordt.

Denk bijvoorbeeld aan een kwestie waarin uw advertentie wordt weergegeven onder de organische zoekresultaten of zelfs op de tweede of derde pagina, terwijl u denkt dat uw advertentie boven de organische zoekresultaten worden weergegeven. Dit zou bijvoorbeeld een goede verklaring kunnen zijn voor het ontbreken van klikken of paginaweergaven van de gekoppelde bestemmingspagina. Er zit dus een belangrijk verschil tussen ‘de toppositie’ en ‘de absolute toppositie’ van uw advertenties.

Online marketeers krijgen door het gebruik van deze vier nieuwe statistieken betere inzichten in de prestaties van hun advertenties. Google maakt hiermee het optimalisatieproces voor advertenties weer een stukje makkelijker.

Meer weten en op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van al het nieuws en onze ervaringen met deze vier nieuwe statistieken? Houd onze blogpagina goed in de gaten, of schrijf u in voor onze nieuwsbrief!

Neem contact met ons op voor meer informatie, een offerte op maat, of antwoorden op al uw online marketing vragen.

023 - 711 44 01 Neem contact op

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.