Impact van Meta’s Advertentievrije Abonnementen op Adverteerders en Privacy

In een tijdperk waarin online advertenties een essentieel onderdeel zijn geworden van onze digitale ervaring, heeft Meta – het moederbedrijf van populaire platforms als Facebook, Instagram en WhatsApp – onlangs aangekondigd dat ze een nieuw betaald abonnement zonder advertenties zullen introduceren. 

Deze opmerkelijke zet werpt belangrijke vragen op over de toekomst van online adverteren en de mogelijke impact ervan op adverteerders. Terwijl gebruikers mogelijk verheugd zijn over de mogelijkheid om advertenties te vermijden, nemen social media platformen een slimme zet om privacy wetgeving te omzeilen?

HomeBerichtenImpact van Meta’s Advertentievrije Abonnementen op Adverteerders en Privacy
Geplaatst 2 november 2023 - Geschreven door: Bas van Poorten

Hoeveel kost het om advertenties op Meta-platformen te vermijden?

De kosten voor deze abonnementen bedragen €9,99 per maand via de website, of €12,99 per maand via de Android- en iOS-besturingssystemen. Smartphonegebruikers betalen iets meer, vanwege de commissies die Meta in rekening brengt voor Apple en Google via hun app-stores. Bovendien komt er vanaf 1 maart een extra vergoeding van €6 per maand voor een extra gekoppeld account via de website, en €8 per maand via de app. 

Adverteerders onder druk door opkomst advertentievrije abonnementen?

De opkomst van betaalde abonnementen zonder advertenties op sociale mediaplatformen, zoals YouTube Premium (met meer dan 80 miljoen abonnees) en Snapchat+ (met 5 miljoen abonnees), heeft de aandacht getrokken. Bovendien hebben platformen zoals X en TikTok aangekondigd dat ze ook gaan experimenteren met (semi) advertentievrije abonnementen. Dit roept de vraag op of deze ontwikkelingen een bedreiging vormen voor adverteerders.

Laten we eerst naar YouTube Premium kijken, dat een voorloper is op dit gebied. Hoewel YouTube Premium de afgelopen jaren gestaag is gegroeid en Statista voorspelt dat er tegen 2024 een Amerikaans publiek van 27,9 miljoen abonnees zal zijn, is deze groei relatief geleidelijk verlopen.

Tenzij er een ingrijpende verandering plaatsvindt in de markt, lijkt het onwaarschijnlijk dat een recordaantal gebruikers zal kiezen voor betalen op een platform dat traditioneel gratis is geweest. 

Het aantal betalende abonnees is te klein in vergelijking met het totale aantal gebruikers, wat betekent dat de impact voor adverteerders zeer beperkt is. Desondanks bieden deze betaalde abonnementen platforms een stabiele inkomstenstroom, wat een duidelijk voordeel is. Uiteraard is de prijs van een betaald abonnement een cruciale factor voor het succes van dergelijke modellen.

Omzeilen van Juridische Uitdagingen

Naast het creëren van een stabiele inkomstenstroom, brengt de introductie van advertentievrije abonnementen nog een ander interessant voordeel met zich mee voor sociale mediaplatformen. Het stelt hen in staat om juridische uitdagingen te omzeilen, zoals die zijn voortgekomen uit uitspraken van de European Data Protection Board (EDPB). Een treffend voorbeeld van deze strategie is duidelijk te zien bij Meta. 

De Europese rechter heeft Meta op 27 oktober verplicht toestemming van gebruikers te vragen voor gepersonaliseerde advertenties op Facebook en Instagram. Meta kondigde vervolgens op 30 oktober aan dat zij een advertentievrij abonnement zou introduceren. Hiermee veranderen ze de juridische basis voor gepersonaliseerde advertenties naar toestemming, waardoor gebruikers de mogelijkheid hebben om toestemming te weigeren door dit betaalde abonnement af te sluiten. 

Deze aanpak biedt sociale mediaplatformen de mogelijkheid om tegemoet te komen aan wettelijke vereisten en tegelijkertijd nieuwe inkomstenbronnen te creëren, waardoor ze flexibel kunnen omgaan met de veranderende regelgeving en privacynormen. 

Neem contact met ons op voor meer informatie, een offerte op maat, of antwoorden op al uw online marketing vragen.

023 - 711 44 01 Neem contact op