Online Shoppen met het Nieuwe Bing

Shoppen met het Nieuwe Bing

Generatieve AI is groter dan ooit. Met de lancering van ChatGPT en de integratie in de zoekmachine Bing heeft dit ook de online marketing wereld flink opgeschud. Het nieuwe Bing is al enige tijd bruikbaar in Nederland. Maar hoe ziet dit er in de praktijk uit? U leest het in dit artikel.

HomeBerichtenShoppen met het Nieuwe Bing
Geplaatst 20 juli 2023 - Geschreven door: Menno Goossens

Large Language Models en de toekomst van online winkelen

Als u het online marketing vak een beetje volgt (of het algemene nieuws), dan zal het u niet ontgaan zijn: ChatGPT, het nieuwe Bing en Google Bard. Enorme hypes en de toekomst op het gebied van content creatie, zoekmachines, online winkelen en dus online marketing. Ook Generative AI genoemd en gebaseerd op de techniek genaamd ‘Large Language Models’. LLM’s zijn op zich niets nieuws, want dit is hoe zoekmachines al jaren werken. Het grote verschil is dat ze nu zo goed zijn, dat partijen als Microsoft en Google dit op een nieuwe manier durven integreren in hun zoekmachines. En hoewel het lang nog niet vlekkeloos gaat (soms wat traag, niet foutloos etc.), geeft het een duidelijk beeld hoe online shoppen er in de nabije toekomst uit gaat zien.

Het nieuwe Bing vs. Google Bard

Hoewel Google nog steeds de grootste zoekmachine is, werden ze verrast door Bing die enorm snel met het ‘nieuwe’ Bing kwamen. Aangedreven door de techniek achter LLM’s. Inmiddels is Google met haar Bard ook live, maar met een experimentele versie in Nederland. We focussen in dit voorbeeld daarom op het nieuwe Bing.

 

Aanmelden voor het nieuwe Bing

Wilt u gebruik maken van het nieuwe Bing? Dan zult u zich hiervoor moeten aanmelden, de Bing app op uw telefoon downloaden en eventueel Microsoft Edge op uw computer installeren. De verwachting is dat dit op termijn niet meer nodig zal zijn, maar Microsoft maakt slim gebruik van de AI -hype om ook haar eigen zoekmachine en browser te promoten. Wilt u zich hier gelijk voor aanmelden? Ga dan snel naar Bing.

Online shoppen met het nieuwe Bing

Als u toegang heeft tot het nieuwe Bing kunt u via Microsoft Edge of (zoals in ons voorbeeld) via de Bing app starten met de zoektocht naar een product. In dit geval was ik op zoek naar een nieuwe robotstofzuiger. Mijn huidige komt op zijn eind en inmiddels ben ik toe aan een wat luxere variant. Ik begon mijn zoektocht met onderstaande zoekopdracht (of prompt):

Beginnen met online

Een simpele vraag, maar gelijk anders dan hoe we voorheen een zoekopdracht in een zoekmachine zouden beginnen. Normaal gesproken had ik wellicht ‘Robotstofzuiger kopen’ gezocht of wellicht ‘luxe robotstofzuiger’. Met het nieuwe online winkelen is dat niet meer nodig, want Bing kan echt met je meedenken. Onderstaand het antwoord dat ik van Bing kreeg:

Je ziet dat Bing deze vraag doorvertaald naar de zoekopdracht ‘Robotstoftuiger kopen’, dus wat dat betreft gaat de zoekmachine zelf toe naar hoe wij voorheen zouden zoeken. Toch zie je dat het antwoord veel rijker (en menselijker) is dan voorheen. Ik krijg 5 stofzuigers, in verschillende prijsklassen (let ook op het ‘ad’ logo achter deze resultaten, dat zijn dus gewoon advertenties). Alle resultaten zijn klikbaar en linken gelijk door naar een website waar ik deze kan kopen. Vervolgens geeft Bing ook nog opties voor fysieke winkels waar ik de stofzuiger eventueel kan kijken en kopen (met een vrij brede range voor een zoekopdracht vanuit Haarlem, maar goed).

Een mooi eerste antwoord van Bing, maar ik ben toch nog niet tevreden. De robotstofzuiger moet kunnen dweilen (dat kunnen deze opties al volgens Bing), maar ik wil ook zones in kunnen stellen binnen mijn woonkamer (sommige plekken worden nou eenmaal sneller vies dan anderen). Het gesprek gaat als volgt door:

Het lijkt erop dat de eerste 5 resultaten deze functie al hadden. Geen nieuwe producten dus, maar de bevestiging is natuurlijk wel fijn. Toch heb ik nog één vraag aan Bing. Ik heb namelijk huisdieren (vogels, grasparkieten en Monniksparkieten voor de liefhebbers). En zoals iedere huisdiereigenaar weet, huisdieren maken troep. Ik wil wel dat de stofzuiger daarmee overweg kan. Ik vervolg het gesprek:

We krijgen nu 2 nieuwe producten voorgeschoteld (en ook nu weer uitgebreide informatie over de USP’s van het product). Grappig in dit antwoord is dat Bing meteen ziet dat optie 1 wellicht wat prijzig is, dus komt de zoekmachine zelf met een goedkopere variant (wat een service!). Dat meedenken is natuurlijk fijn, maar het verschil in prijs is behoorlijk groot. Ik vervolg daarom mijn gesprek:

Ik vraag Bing om reviews en krijg niet alleen links naar verschillende bronnen, maar ook een mooie samenvatting van wat men zegt in deze verschillende bronnen.

Zo kun je nog een tijdje doorgaan met het vragen van het advies en het maken van je uiteindelijke keuze. Ik had Bing nog kunnen vragen of er een product met een prijs tussen de laatste 2 in beschikbaar was of welke accessoires passen bij mijn uiteindelijke keuze.

Jouw webshop en het nieuwe Bing

Ik hoor jullie al denken: leuk dat we nu zien hoe dit er aan de voorkant uitziet. Maar wat kan ik als webshopeigenaar nu al doen om mijn website hier op voor te bereiden? Kort samengevat komt dat neer op:

  • Welke vragen stellen uw klanten op dit moment; via de klantenservice, in de winkels, op zoekmachines etc.
  • Zorg dat u op zoveel mogelijk van deze vragen een antwoord geeft op uw website. Dat kan in de FAQ sectie, maar het verrijken van productinformatie op uw productpagina’s is belangrijk (denk aan filter, beschrijvingen, tags e.d.)
  • Naast het uitbreiden van informatie zult u moeten zorgen dat uw productfeeds ook verrijkt worden met deze informatie. Informatie als ‘met dweilfunctie’, ‘met borstels ‘of  ‘met slimme navigatie’ moeten duidelijk naar voren komen in de productinformatie.
  • Productreviews verzamelen wordt (nog) belangrijker; zoekmachines willen uiteindelijk een goede ervaring voor de gebruiker. Als jouw product veel positieve reviews heeft, dan zal de zoekmachine dit meenemen in de overweging om jouw product wel/niet te tonen.
  • Ga het gesprek aan met uw SEO-specialist. Uiteraard altijd belangrijk, maar nu zoekmachines steeds interactiever worden, is het belangrijk dat ze uw website en producten begrijpen.

Neem contact met ons op voor meer informatie, een offerte op maat, of antwoorden op al uw online marketing vragen.

023 - 711 44 01 Neem contact op