301 redirect betekenis

Wat is een 301 redirect?

Een 301 redirect is een permanente verhuizing van een URL of domeinnaam naar een nieuwe locatie, waarbij de opgebouwde SEO waarde wordt doorgestuurd. Een 301 redirect is een HTTPs status code.

HomeHelpcentrumBegrippenlijstWat is een 301 redirect?

Wanneer een 301 status code gebruiken?

301 redirects worden voor verschillende doeleinden gebruikt. Hieronder enkele voorbeelden:

301 redirects bij een pagina die niet meer bestaat

Bestaat een pagina niet meer? Stel dan een 301 redirect in naar een zo relevant mogelijke nieuwe bestemming. Zo voorkom je dat gebruikers terecht komen op een 404 pagina.

301 redirects bij migratie

Migreert een website naar een ander domein? Dan worden er 301 redirects ingesteld van de oude URL, naar een zo relevant mogelijke URL op het nieuwe domein. Wanneer de gebruiker op een URL van het oude domein in de zoekresultaten klikt, wordt deze netjes doorgestuurd naar de URL op het nieuwe domein.

301 redirects bij duplicate content

Bestaat er meer dan één pagina over hetzelfde onderwerp? Dan kan één van de pagina’s gezien worden als duplicate content. Vaak wordt dit opgelost door middel van een canonical tag. Wil je echter maar één pagina behouden? Stel dan redirects in naar de best presterende pagina.

Hoe wordt een 301 redirect ingesteld?

Een 301 redirect wordt ingesteld via een plugin in het CMS of via het .HTACCESS bestand van de website. 301 redirects worden vaker via een plugin in het CMS ingesteld, vanwege het gebruikers gemak. Het .HTACCESS bestand is een gevoelig bestand, waarbij kleine fouten bij het instellen van redirects (of andere werkzaamheden) grote gevolgen kunnen hebben. Ga dus enkel met het .HTACCESS bestand aan de slag bij voldoende ervaring!

Een bekende plugin voor het instellen van redirects is de Yoast WordPress SEO plugin. Hiervoor is wel de premium versie van de plugin nodig. Voor het instellen van een redirect is de oude URL nodig en de nieuwe bestemmings URL.

Voorkom redirect chains of redirect loops

Zorg dat er bij het instellen van 301 redirects geen redirect chains of redirect loops ontstaan. Redirect chains ontstaan wanneer er met een tussenstap naar de pagina geredirect wordt. Dit is zonde van het crawl budget en eenvoudig op te lossen door meteen naar de juiste pagina te redirecten. Redirect loops daarentegen ontstaan wanneer er een redirect wordt ingesteld naar een pagina en deze nieuwe pagina een redirect bevat naar de oude URL. Hierdoor blijft de browser redirecten en wordt de pagina onbereikbaar.

Besproken diensten
Gerelateerde blogartikelen

Neem contact met ons op voor meer informatie, een offerte op maat, of antwoorden op al uw online marketing vragen.

023 - 711 44 01 Neem contact op

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.