Neem contact met ons op voor meer informatie, een offerte op maat, of antwoorden op al uw online marketing vragen.
023 - 711 44 01 Neem contact opHeeft u of werkt u voor een webshop? Dan kan Google Analytics met E-commerce tracking uiteraard niet ontbreken op uw website. U wilt immers weten hoe goed uw website converteert, hoeveel omzet u per verkeersbron realiseert, welke producten het beste verkocht worden en nog veel meer waardevolle informatie. Met behulp van de zogeheten Google Analytics E-commerce code hebben wij al jarenlang deze informatie inzichtelijk kunnen maken in Google Analytics. Google vond het echter hoog tijd worden om de mogelijkheden met E-commerce tracking te herzien en uit te breiden. Zie daar de komst van Enhanced E-commerce tracking. Is het een verbetering? Absoluut!
U vraagt zich waarschijnlijk af wat er zo ‘enhanced’ is aan de nieuwe E-commerce tracking. Wij hebben dan ook voor u op een rijtje gezet welke rapporten er bij zijn gekomen of zijn aangepast zodat u een beeld voor uzelf kunt vormen van alle nieuwe data en mogelijkheden:
Bovenstaande rapporten worden direct zichtbaar nadat u de functie ‘Geoptimaliseerde e-commercerapportage’ heeft ingeschakeld in de gewenste Google Analytics weergave. Houdt er echter wel rekening mee dat de rapporten niet direct met de gewenste gegevens worden gevuld. De implementatie van additionele Google Analytics codes is hierbij vereist voor het doormeten van alle extra datapunten voordat deze gegevens in de nieuwe rapporten verschijnen.
Bij een standaard Google Analytics E-commerce meting is het voldoende om de traditionele E-commerce code met enkele variabelen te plaatsen op de bedankt-pagina van de webshop na het afronden van een bestelling. De implementatie van Enhanced E-commerce tracking is iets omvangrijker om optimaal gebruik te maken van alle eerder genoemde features. ‘Iets’ is in dit geval zeer voorzichtig gezegd gezien de hoeveelheid aan codes met bijbehorende variabelen die geplaatst dient te worden door de gehele website.
Gezien de vrij complexe implementatie van de Enhanced E-commerce tracking adviseert SDIM ten zeerste om het gebruik van een Google Tag Manager in combinatie met een ‘Data Layer’ te overwegen. Per pagina worden de gewenste variabelen opgeslagen in de Data Layer waarna ze vanuit één centraal punt uitgelezen en ingezet kunnen worden met behulp van de Google Tag Manager.
Belangrijk detail is dat Enhanced E-commerce tracking enkel werkt in combinatie met Universal Analytics. Heeft u nog de klassieke Google Analytics (en de standaard E-commerce) code op uw website staan én wilt u gebruik maken van Enhanced E-commerce Tracking, dan bent u helaas gedwongen om de overstap te maken naar Universal Analytics. Een migratie naar Universal Analytics is sowieso aan te bevelen gezien alle overige extra functionaliteiten van Universal Analytics naast Enhanced E-commerce tracking. Daarnaast zullen alle nieuwe Google Analytics features naar alle verwachting enkel voor de Universal Analytics code worden uitgerold.
Op het moment van schrijven zijn er voor zover wij zelf hebben ontdekt nog geen extensies of modules aanwezig voor platforms als Magento, SEOshop, Shopify e.d. die ons helpen bij deze complexe implementatie. Bent u hier echter wel mee bekend? Laat ze gerust achter in de comments.
Hopelijk heeft u met deze blogpost een goed beeld gekregen van de mogelijkheden en het belang van Enhanced E-commerce tracking. Het is zeer goed begrijpelijk dat u op dit punt nog inhoudelijke vragen heeft of zich af vraagt waar u nou moet beginnen wat de implementatie betreft. Neem in dat geval uiteraard gerust contact met ons op! Bij SDIM lopen de eerste setups bij opdrachtgevers en daar hebben wij inmiddels de eerste ervaringen mee opgedaan. Graag delen wij deze ervaringen en helpen u graag op weg zodat ook u gebruik kunt maken van Enhanced e-commerce tracking.
Neem contact met ons op voor meer informatie, een offerte op maat, of antwoorden op al uw online marketing vragen.
023 - 711 44 01 Neem contact op
Geef een antwoord