Video en display update juli 2023

TikTok lanceert AI videoscript generator, YouTube stopt met stories en verschil in kijktijd tussen CTV en mobiel verkleint

In deze maandelijkse update bespreekt SDIM de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van video en display marketing. Ontdek de nieuwste creatieve mogelijkheden en inzichten die je helpen om je online prestaties te verbeteren.

HomeBerichtenTikTok lanceert AI videoscript generator, YouTube stopt met stories en verschil in kijktijd tussen CTV en mobiel verkleint
Geplaatst 5 juli 2023 - Geschreven door: Anne Metzelaar

TikTok

TikTok lanceert AI Scriptgenerator 

TikTok heeft een nieuwe tool geïntroduceerd, de AI Scriptgenerator, die gebruikers ondersteunt bij het bedenken van invalshoeken en concepten voor hun TikTok-video’s. Met behulp van de Scriptgenerator in het Creative Center kun je videoconcepten genereren op basis van jouw input. Om een script te creëren, voer je eenvoudigweg de branche, de naam en een beschrijving van het product of dienst in, samen met eventueel relevante zoekwoorden of USP’s. Geef aan of je een video van 15-30 seconden of 31-60 seconden wilt. Met slechts één klik genereert de AI-tool een selectie videoscripts, elk met zijn eigen openingszin, scène en call-to-action.

Hoewel deze AI-tool interessante mogelijkheden biedt, is het belangrijk om net zoals bij andere AI-tools kritisch te blijven en te beseffen dat het de creativiteit van mensen niet kan vervangen. Verifieer altijd de inhoud van het script en let ook op de originaliteit.

YouTube

YouTube stopt met Story-video’s 

Eind juni heeft YouTube besloten om te stoppen met YouTube Stories. Deze korte verticale video’s waren slechts 7 dagen zichtbaar op het platform voordat ze verdwenen. Het gebruik van Stories was alleen mogelijk voor accounts met meer dan tienduizend abonnees. YouTube geeft als reden voor het stopzetten van Story-video’s aan dat ze zich willen richten op contenttypes die meer interactie genereren, zoals reguliere video’s, YouTube Shorts en community posts. Uit gegevens blijkt namelijk dat YouTube Shorts doorgaans zorgen voor een snellere toename van abonnees, terwijl community posts meer likes en reacties ontvangen dan Stories.

Gaat YouTube gebruikers met een adblocker blokkeren?

Google biedt veel van zijn diensten gratis aan door er reclamevideo’s bij te zetten. Veel mensen ervaren deze reclamespots als hinderlijk en gebruiken een adblocker om de ads te omzeilen. Hierdoor loopt YouTube aanzienlijke inkomsten mis. Om het aantal adblockers te verminderen, voert YouTube momenteel tests uit waarbij gebruikers met een adblocker worden geblokkeerd. Tijdens deze test krijgen gebruikers twee opties: de adblocker uitschakelen of kiezen voor een YouTube Premium-abonnement, waarbij je betaalt om alle reclamevideo’s uit te schakelen. Het is niet bekend hoe groot de omvang van deze test is en in welke landen deze wordt uitgevoerd.

YouTube past Partner Programma aan in concurrentiestrijd met TikTok 

Om zijn positie als toonaangevend platform voor online video’s te behouden en meer contentmakers aan boord te krijgen, heeft YouTube onlangs een update uitgebracht voor zijn partnerprogramma. Met deze update kunnen makers zich nu aanmelden voor het YouTube Partner Programma zodra ze 500 abonnees hebben, in plaats van de eerdere drempel van 1.000 volgers. 

Met deze update intensiveert YouTube de concurrentiestrijd met platforms zoals TikTok en Twitch, die veel makers wegkapen. In combinatie met YouTube’s mogelijkheden voor zowel lange als korte videocontent, biedt het platform nu betere verdienmogelijkheden. Deze laatste stap kan een doorslaggevende factor zijn bij het aantrekken van creatief talent. De nieuwe vereisten voor het YouTube Partner Programma worden eerst uitgerold in de Verenigde Staten. De exacte uitrol in Nederland is nog niet bekend.

YouTube lanceert initiatief om Short videomakers te boosten

Afgelopen maand lanceerde YouTube zijn initiatief #ShortsFriends, om Short videomakers te boosten en het contenttype aantrekkelijker te maken. Hierbij worden Short videomakers uitgenodigd om elkaar te promoten door wederzijds content te delen. Veel van de bekende Short-videomakers hebben namelijk hun bekendheid te danken aan doorverwijzingen van andere Shorts-creators.

YouTube is momenteel op zoek naar sterke netwerken van Shorts-creators, zodat de algoritmes van YouTube Shorts beter kunnen sorteren en filteren op het juiste publiek binnen de app. YouTube Shorts is momenteel het snelst groeiende contenttype binnen YouTube, en het #ShortsFriends-initiatief biedt een mooie kans om de groei van je kanaal te versnellen door je content bij het juiste publiek in de app te krijgen.

Wil je deelnemen aan dit initiatief?

  • Upload jouw YouTube Short met de hashtag #ShortsFriends.
  • Meld je hier aan om deel te nemen aan het Shorts Creator Community-programma van YouTube.

CTV

Verschil in kijktijd tussen connected TV en mobiel verkleint

We besteden steeds meer tijd aan het kijken van video’s via connected TV. Volgens onderzoek van Insider Intelligence besteden volwassenen in de VS gemiddeld 114,9 minuten per dag aan het kijken van video’s via connected TV in 2023. Hoewel er nog steeds meer tijd wordt besteed aan het kijken van video’s op mobiele apparaten, namelijk 230,3 minuten per dag, wordt het verschil tussen connected TV en mobiel steeds kleiner.

Dit jaar zal mobiel verantwoordelijk zijn voor 50,7% van de totale tijd die aan digitale media wordt besteed. Volgens de prognoses zal dit aandeel in 2025 onder de 50% zijn gedaald. Tegelijkertijd blijft de tijd die aan connected TV’s wordt besteed toenemen, terwijl de tijd die aan desktop/laptop wordt besteed zal afnemen tot een aandeel van 14,8% in 2023, wat een verlies van 6% betekent ten opzichte van 2019.

DV360 

Wijziging in doelgroeptargeting in Google Ads: vergelijkbare segmenten stopt

Google Ads ondersteunt geen vergelijkbare doelgroepen meer, ook wel ‘vergelijkbare segmenten’ genoemd. Vanaf 1 mei was het al niet meer mogelijk om vergelijkbare segmenten toe te voegen aan nieuwe of bestaande advertentiegroepen of campagnes. Op 1 augustus worden vergelijkbare segmenten volledig verwijderd uit alle advertentiegroepen en campagnes.

De wijziging is een manier om middels geautomatiseerde tooling op een privacygerichte manier relevante doelgroepen te blijven bereiken.

In plaats van vergelijkbare segmenten zullen verschillende campagnetypen elk hun eigen oplossingen bieden om jouw first-party gegevens te gebruiken, de juiste doelgroepen te bereiken en de campagneprestaties te verbeteren. Zo worden Display- en Discovery-campagnes en video-actiecampagnes die op 1 augustus 2023 nog steeds gebruikmaken van vergelijkbare doelgroepsegmenten, aangemeld voor geoptimaliseerde targeting. Op dezelfde manier worden videocampagnes met de doelen Product- en merkoverweging of Merkbekendheid en bereik aangemeld voor doelgroepuitbreiding.

 

Wil je meer weten over hoe je de nieuwe functies en inzichten voor video en display marketing kunt gebruiken om jouw online marketingstrategie te optimaliseren? Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.

Neem contact met ons op voor meer informatie, een offerte op maat, of antwoorden op al uw online marketing vragen.

023 - 711 44 01 Neem contact op