[VIDEO] Google Ads-campagnes: beter resultaat door toevoegen doelgroepen

Door in Google Ads-campagnes doelgroepen toe te voegen ter observatie, kunt u het gedrag en resultaat van verschillende groepen gebruikers monitoren. Naast het observeren kunt u ook doelgroepen targeten om betere campagneresultaten te behalen. In dit artikel leest u hoe dit werkt.

HomeBerichten[VIDEO] Google Ads-campagnes: beter resultaat door toevoegen doelgroepen
Geplaatst 19 januari 2021 - Geschreven door: Tim Melief

Het observeren van doelgroepen heeft 3 belangrijke voordelen:

 1. De automatische biedstrategieën Doel-CPA en Doel-ROAS verkrijgen meer data om het budget beter te kunnen sturen; als u de algoritmes van Google op de juiste manier voorziet van data, werken deze beter.
 2. Bodaanpassingen doen voor beter presterende doelgroepen; bij handmatige biedingsoptimalisatie kunt u doelgroepen, op basis van resultaat, een positieve of negatieve bodaanpassing geven.
 3. Informatie verzamelen; met de doelgroep-informatie kunt u ervoor kiezen om bepaalde doelgroepen te targeten met bijvoorbeeld andere teksten of zoekwoorden.

Het toevoegen van doelgroepen kan extra inzicht voor uzelf én voor de automatische biedstrategieën van Google opleveren. Het is dan ook logisch om hier gebruik van te maken.

Doelgroepen uit verschillende categorieën ter observatie toevoegen

Het is belangrijk dat u uit verschillende categorieën doelgroepen ter observatie toevoegt aan de campagne. Op deze manier krijgt u een vollediger beeld van de categorieën waarin de doelgroep zich bevindt. Hier kunt u vervolgens weer slim op inspelen door bijvoorbeeld de teksten te laten aansluiten bij de interesses van de doelgroepen. Denk hierbij aan:

 • Websitebezoekers
 • In-market segmenten
 • Demografische aspecten
 • Affiniteitsdoelgroepen
 • Klantenbestand
 • Vergelijkbare doelgroepen

Wanneer overgaan tot het targeten van doelgroepen?

Wanneer u uit de observatiefase voldoende informatie hebt verkregen, kunt u overgaan op het targeten van doelgroepen. Hiermee beperkt u het bereik van een campagne of advertentiegroep en vertoont u de advertenties uitsluitend aan de getargete doelgroep.

Er zijn 3 situaties waarin de inzet van de target-doelgroepen waardevol is.

 1. De campagne scoort matig ten opzichte van de doelstelling; u kunt doelgroeptargeting inzetten op een bestaande zoektermen set/advertentiegroep.
 2. Wanneer de campagne prima resultaat behaalt volgens de doelstelling, kunt u uitbreiden met doelgroeptargeting door andere, minder voor de hand liggende zoektermen, toe te voegen met een target op een specifieke doelgroep.
 3. Als u andere teksten wilt tonen aan een bepaalde doelgroep, bijvoorbeeld aan gebruikers die op de website geweest zijn maar niet hebben geconverteerd.

De mogelijkheden van doelgroeptargeting

Doelgroeptargeting biedt vele mogelijkheden. U kunt bijvoorbeeld de zoektermen afstemmen op de doelgroep door bredere zoektermen op te nemen in de campagne óf de teksten afstemmen op de doelgroep door andere teksten te tonen voor een specifieke doelgroep.

Hoe target u doelgroepen?

Doelgroepen targeten kan door doelgroepen toe te voegen op campagne- of op advertentiegroep niveau (afhankelijk van het volume). Bij het toevoegen van de doelgroep kiest u voor observeren of targeten. Als u een bepaalde relevante doelgroep wilt targeten, dan kiest u logischerwijs voor de optie ‘targeting’.

Doelgroepen observeren en targeten

Tips bij de inzet van doelgroepen

 • Voeg doelgroepen ter observatie toe aan een advertentiegroep in plaats van aan de campagne. Op deze manier kunt u in een latere fase binnen dezelfde campagne ook doelgroepen in een aparte advertentiegroep targeten.
 • Voor zoektermen die zonder doelgroeptargeting matig scoren, kunt u een test opzetten door deze zoektermen in combinatie met doelgroeptargeting in te zetten.
 • Gebruik Google Analytics om potentiële relevante doelgroepen te vinden en ter observatie toe te voegen. U zult verrast zijn door de correlatie tussen doelgroepen!

 

Neem contact met ons op voor meer informatie, een offerte op maat, of antwoorden op al uw online marketing vragen.

023 - 711 44 01 Neem contact op