Ontdek in deze update de laatste ontwikkelingen in video marketingland. SDIM zet alles voor u op een rijtje. Lees snel verder!

Video marketing update – februari 2020

HomeBerichtenVideo marketing update – februari 2020
Geplaatst 14 februari 2020 - Geschreven door: Arjen van den Berge

YouTube content voor Kinderen

Alle ‘content creators’ die content plaatsen op YouTube zijn verplicht om aan te geven of de content geschikt is voor kinderen. Afhankelijk van de hoeveelheid kinder geschikte content dient aangegeven te worden op video-of accountniveau of het wel/niet geschikt is voor kinderen. Dit kan op kanaal of video niveau: 

De reden van deze wijziging in beleid is vanwege wetgeving. De instellingen dienen gemaakt te worden in de YouTube studio. Per januari 2020 limiteert YouTube de verzamelde data die verzameld wordt met content voor kids video’s. Content creators die niet aangeven voor welke doelgroep het bestemd is, lopen risico tot blokkade van het account óf kunnen problemen krijgen met overheidsinstanties. YouTube zal niet langer gepersonaliseerde advertenties of functies ondersteunen zoals reacties, verhalen, livechat, notificaties op video’s die speciaal voor kinderen zijn gemaakt.

YouTube Music

Op 6 november heeft YouTube haar eigen muziekstreamingdienst gelanceerd in o.a. Singapore en Hong Kong: YouTube Music. Streamen van muziek kan in de app of via de webversie. Het platform is beschikbaar in een gratis en betaalde versie. Een premium membership is beschikbaar vanaf 10 dollar per maand. Bij de betaalde versie heeft de gebruiker de mogelijkheid om muziek offline te downloaden én worden advertenties niet vertoond. De streamingdienst in inmiddels wereldwijd beschikbaar in veel landen waaronder Nederland. Met deze dienst wil YouTube de concurrentie aangaan met Spotify en Apple Music.

Google Shopping in YouTube

Google heeft YouTube toegevoegd als platform waarbinnen Google Shopping ads weergeven kunnen worden. Dit geeft adverteerders de mogelijkheid om te adverteren op YouTube tussen de zoekresultaten en in de homefeed. Advertenties worden vertoond op basis van o.a. uitgevoerde zoekopdrachten in Google, bekeken video’s en surfgedrag. Producten worden vertoond aan gebruikers op basis van merchant center gegevens en productdetails.

YouTube masthead beschikbaar voor CPM bidding

Google heeft YouTube Masthead beschikbaar gemaakt voor adverteerders die willen inkopen op CPM basis. Deze optie is aanvullend geïntroduceerd naast de optie om in te kopen op ‘cost-per-day-basis’. 

Wat is een masthead advertentie ook alweer?

Hiermee kunt u een advertentieblok inkopen die wordt vertoond op de homepage van YouTube. Hierbij wordt de volledige breedte ingenomen van de homepage. De masthead advertentie wordt vertoond onder de zoekbalk. Deze advertentievorm wordt vooral ingezet om de naamsbekendheid te vergroten.

Trueview for action via Google videopartners

Trueview for action is nu beschikbaar voor videopartners van Google. Adverteerders kunnen hierdoor meer conversies genereren via uitgevers op websites buiten YouTube om. Bij nieuwe Trueview for action campagnes is de uitbreidingsoptie naar videopartners standaard. Bij bestaande campagnes dient de adverteerder de optie voor videopartners handmatig toe te voegen aan de campagne instellingen.

Doel-CPM als biedstrategie i.p.v. maximum CPM

Het is niet meer mogelijk om een maximum CPM in te stellen in YouTube campagnes. Een alternatief is sturen op een vooraf bepaalde doel-CPM. De campagne wordt dan niet meer gestuurd op een maximale kostprijs per duizend vertoningen. Het algoritme gaat nu de biedingen optimaliseren om zoveel mogelijk vertoningen te genereren op basis van de ingestelde gemiddelde CPM. Doel-CPM is een handige biedstrategie wanneer bijvoorbeeld naamsbekendheid verhogen het doel van de campagne is. 

Waarom videomarketing loont?

Videomarketing is een uitstekend middel om de naamsbekendheid te vergroten. Interessante weetjes opgesomd uit onderzoek  van Raw Shorts:

  • 64% van de consumenten gaat over tot aankoop van een product nadat het een video van het product heeft bekeken.
  • Het bereik van video via social platformen wordt steeds groter. Naar verwachting is video in 2020 goed voor liefst 82% van het totale verkeer. De reden hiervan is dat video’s vaker worden gedeeld dan een post die enkel bestaat uit een afbeelding.
  • 45% van de Facebook gebruikers kijkt elke week meer dan een uur videocontent op Facebook.
  • Videomarketing in email verhoogt de klikratio met 63%.
  • Enkel 9% van de MKB bedrijven ontplooit marketingactiviteiten via YouTube.
  • 85% van de Facebook gebruikers kijkt video’s zonder geluid.
  • In 2018 werd 78% van alle video’s op mobiele apparaten bekeken, toont onderzoeksbureau Emarketer aan. YouTube is hierbij het meest gebruikte videoplatform. Andere veelgebruikte kanalen voor videoconsumptie zijn Whatsapp en Facebook Messenger. De verwachting is dat consumptie van videomateriaal in 2020 verder zal toenemen.

TV-reclamemarkt groeit

Marketingorganisatie Screenforce meldt dat de tv-reclamemarkt in de eerste drie kwartalen van 2019 is gegroeid met 1,4% vergeleken met 2018. Na aftrek van bureaucommissie komt de totale omzet uit op 567 miljoen euro. Opvallend is dat de grootste groei voortkomt uit online video platforms.

Opkomst programmatic linear TV

Allereerst de vraag; wat betekent programmatic linear TV? Dit is traditionele live tv-reclame die op basis van doelgroepgegevens programmatic is ingekocht. Advertenties verschijnen tijdens geplande tv-programma’s en alle afgestemde kijkers zien de advertentie.

Hoe werkt programmatic linear TV?

Aangepaste doelgroepsegmenten worden aangemaakt op basis van online gegevens door 1st en 3rd party online data. Deze worden gematcht met het kijkgedrag en gewoonten van de kijker. Vervolgens worden tv-advertenties programmatic ingekocht en vertoond tijdens programma’s die waarschijnlijk door een specifiek aangepaste doelgroep worden bekeken. De advertenties worden weergeven tijdens live televisie die wordt bekeken via lineaire televisie.

 

Neem contact met ons op voor meer informatie, een offerte op maat, of antwoorden op al uw online marketing vragen.

023 - 711 44 01 Neem contact op

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.