[VIDEO] Zo creëert u een succesvolle advertising video: 8 tips

Maakt u video’s voor advertising, maar behalen ze niet de gewenste resultaten? Ontdek 8 tips voor een succesvolle advertising video.

HomeBerichten[VIDEO] Zo creëert u een succesvolle advertising video: 8 tips
Geplaatst 25 oktober 2021 - Geschreven door: Anne Metzelaar

U kunt er niet meer omheen: video is en blijft een belangrijk onderdeel van de marketingstrategie. Kanalen als TikTok, Instagram en Snapchat laten zien dat video dé content van deze tijd is en dit maakt het onmisbaar voor het bereiken en betrokken maken van uw doelgroep. De engagement is dan ook vele malen hoger op een video dan op statisch beeld. Hoog tijd om de best practices van een actiegerichte video door te nemen, zodat ook u een sterke video neerzet binnen uw advertentiekanalen. 

1. Gebruik een actieve storyline

Waar we in films en documentaires gewend zijn om te kijken naar een traditionele storyline, bevat een succesvolle advertising video een actieve storyline. Een traditionele storyline begint met een inleiding voor het probleem, bouwt het verhaal daarna langzaam op richting een climax, gevolgd door de oplossing (het aanbod) en de branding van een product of dienst. Voor uw online video advertentie heeft u deze tijd helaas niet, vandaar dat we de aanleiding en opbouw achterwege laten. Een actieve storyline is actiegericht en begin bij de climax. We vermelden de belangrijkste boodschap al in de eerste 3 tot 5 seconden en bouwen daarna het verhaal weer af.

2. Houd de video zo kort mogelijk

Of uw video nu op YouTube, Instagram of Facebook verschijnt, social media gebruikers hebben een korte aandachtsboog. Zorg er daarom voor dat je video niet langer duurt dan 15 tot 30 seconden. Voor YouTube mag de video tot 30 seconden duren, terwijl we voor social media kanalen als Facebook en Instagram een maximum aanhouden van 15 seconden. Vermeld de belangrijkste boodschap dus aan het begin, zodat ook afhakers deze informatie meekrijgen.

3. Laat het logo altijd in beeld

Plaats het logo de gehele video linksboven in de hoek. Zorg er daarnaast voor dat binnen de eerste vijf seconden het logo extra groot in beeld komt. Kijkers die na vijf seconden stoppen met kijken, hebben dan alsnog het logo gezien. Laat de voice-over aan het begin de naam van uw merk of organisatie benoemen, voor een extra versterkend effect op de naamsbekendheid. 

4. Vermeld altijd usp’s en een call to action

Binnen de video wilt u de doelgroep vertellen waarom ze uw product of dienst moeten afnemen en welke actie u van ze verwacht. Benoem daarom altijd twee tot drie unique selling points en eindig de video met een call-to-action. Laat de video verwijzen naar een landingspagina die hier naadloos op aansluit, zodat de kijker direct overgaat tot actie. 

5. Richt uw video mobile-first in

70% van de gebruikers kijkt de video op mobiel. Zorg er daarom voor dat uw video mobile-first is ingericht. Denk hierbij aan strakke frames, goede close-ups en snelle shots. Gebruik in de eerste drie tot vijf seconden twee tot drie verschillende shots, om de aandacht vast te grijpen. 

Houd er qua formaat en plaatsingen ook rekening mee dat de video geschikt is voor mobiel; hoe vertikaler het beeld is, des te meer ruimte uw video inneemt op de tijdlijn van gebruikers.

6. Plaats de content binnen de ‘safe-zone’

Platformen zoals YouTube, Facebook en Instagram gebruiken features binnen het scherm. Erg handig als het gaat om buttons voor een call to action, website of ‘skip ad’. Maar dit zorgt er ook voor dat elementen onder deze features onleesbaar zijn. Zorg er daarom voor dat tekst en graphics altijd binnen de safe-zone vallen. Voor YouTube geldt dat de bovenste 10% van het scherm en de onderste 25% vrijgehouden moet worden. Voor Instagram en Facebook Stories houdt u juist de bovenste en onderste 14% vrij van belangrijke tekst en elementen.

7. Gebruik formaten die passen bij het kanaal

Om de boodschap van uw video optimaal over te brengen, is het van belang om de juiste formaten voor het kanaal te gebruiken. Hiermee komt uw video het beste tot zijn recht. We zetten de volgende verhoudingen in per kanaal:

  • YouTube: beste beeldverhouding is 16:9
  • Facebook, LinkedIn en Instagram: 16:9, 9:16, 4:5 en 1:1

8. Houd rekening met het geluid

Wist u dat 95% van de YouTube gebruikers advertenties met geluid aan bekijkt? Dit in tegenstelling tot Facebook, Instagram en LinkedIn, waar kijkers hun geluid juist uit hebben staan. Het is dus van belang de video strategie aan te passen op het kanaal. Investeer voor een succesvolle YouTube video in een sterke voice-over. Let er bij social media kanalen als Facebook, Instagram en LinkedIn juist op dat gebruikers zonder geluid de boodschap ook begrijpen. Gebruik hierbij extra tekst en eventueel ondertiteling.

Kan u niet wachten om uw doelgroep te bereiken met een sterke video? Start vandaag nog met deze 8 tips en laat u verrassen door de resultaten! Bent u benieuwd naar succesverhalen? Lees onze cases waarin deze best practices hebben geleid tot unieke resultaten. 

Neem contact met ons op voor meer informatie, een offerte op maat, of antwoorden op al uw online marketing vragen.

023 - 711 44 01 Neem contact op