SEO – zoekmachine optimalisatie

Welke garanties kunnen bureau’s leveren op SEO resultaten

Een vraag die een online marketing bureau regelmatig krijgen is het verzoek om garanties wat betreft SEO resultaten. Een terechte vraag, maar wel één die je niet even kort beantwoordt. In het bereiken van SEO resultaten spelen namelijk verschillende zaken een grote rol.  SDIM zet ze voor u op een rijtje.

HomeHelpcentrumSEO – zoekmachine optimalisatieWelke garanties kunnen bureau’s leveren op SEO resultaten

Factoren die invloed hebben op een succesvolle SEO strategie

Voor we de garanties kunnen benoemen die bureaus kunnen leveren als het gaat om SEO, bespreken we eerst de factoren die invloed hebben op een succesvolle SEO strategie.

1. De mate waarin de SEO adviezen door de webdeveloper snel en goed opgevolgd

Techniek is een belangrijke pijler binnen SEO. Als SEO-bureau doe je verschillende aanbevelingen op het gebied van technische optimalisaties aan de website. Het is belangrijk dat deze adviezen op korte termijn en op de juiste manier worden geïmplementeerd door de webdeveloper. Het is natuurlijk zonde als er nuttige aanbevelingen worden gedaan en deze niet opgepakt (kunnen) worden.

2. De mate waarin de SEO adviezen door de opdrachtgever worden opgevolgd

Naast dat het belangrijk is dat de developer de adviezen oppakt, is het ook essentieel dat de opdrachtgever zelf aan de slag gaat met SEO-optimalisaties. Vaak wordt onderschat dat wanneer je als organisatie aan de slag gaat met SEO en hiervoor een bureau inschakelt, je vaak ook zelf bepaalde taken moet gaan oppakken. Vaak is hier helaas geen tijd voor, wat ten koste gaat van de resultaten behaalt worden.

3. Veranderingen in algoritmes van zoekmachines (zoals de Panda & Penguin updates van Google)

Zoekmachines voeren regelmatig updates uit in het algoritme. Deze updates kunnen zorgen voor flinke verschuivingen in de organische rankings. Het is geregeld voorgekomen dat websites die heel hoog scoorden in de rankings flink wegzakten na bepaalde updates. Dit kan funest zijn voor de omzet uit organisch verkeer en kan in sommige gevallen zelfs de voortgang van de organisatie in gevaar brengen. Natuurlijk is het aan een online marketing bureau om hier tijdig op in te spelen, maar blijft lastig te voorspellen en zal altijd in bepaalde mate invloed hebben op de resultaten.

4. SEO acties van opdrachtgevers uit het verleden kunnen nu nog invloed hebben.

Google wordt steeds strenger en beter in het achterhalen van trucs om met weinig inspanning resultaat te halen in de organische zoekresultaten. Deze acties gaan in tegen de richtlijnen van Google en kunnen op lange termijn nadelige effecten hebben, zoals een daling de organische zoekresultaten of zelfs een penalty waardoor de website geheel uit de zoekresultaten verdwijnt. Het bekendste voorbeeld hiervan is het vergaren van grote hoeveelheden irrelevante en kwalitatief slechte links, bijvoorbeeld via een Private Blog Network (PBN). Op korte termijn kan dit zeker voor resultaat zorgen, maar uiteindelijk zal dit altijd worden afgestraft door de zoekmachine. Deze links kunnen nog lang invloed hebben, waardoor het in sommige gevallen aan te raden is bepaalde ‘slechte’ links te laten verwijderen om te voorkomen dat dit voor nadelige gevolgen gaat zorgen.

5. Veranderingen in zoekvolumes

Verschuivingen in zoekvolumes hebben natuurlijk invloed op het organisch verkeer naar je website. Bepaalde zoekopdrachten zijn seizoensgebonden en daarnaast nemen onderwerpen toe of af in de loop van de tijd. Het aandeel mobile search blijft nog steeds stijgen ten koste van desktop search volume. Ook dit heeft invloed op de manier hoe we zoeken.

6. SEO-activiteiten bij concurrenten

Ook de concurrentie zit natuurlijk niet stil en veel organisaties zijn actief bezig met SEO. Wanneer een concurrent meer tijd stopt in optimaliseren van content en techniek en het verhogen van de autoriteit, kunnen verbeteringen in de rankings van concurrenten invloed hebben op de eigen posities. Om deze reden is het essentieel concurrentieanalyses te maken voor content en autoriteit.

Garanties op SEO resultaten

Ondanks deze factoren, waar een SEO bureau geen, of beperkte, invloed op heeft kunnen er wel degelijk garanties worden geleverd:

  • Vooraf harde doelstellingen, metrics en KPI’s afstemmen die leidend wordt gemaakt en waar we een bonus/malus garantie op kan worden afgerekend. Een voorbeeld van een goed, harde, meetbare KPI is: 10% conversievolume stijging uit organic traffic. Feitelijk is dat een vorm van garantie.
  • Garantie op kwaliteit van de werkzaamheden: SLA (binnen 24u reactie, etc etc.)
  • In een vorm van een bonus/malus regeling. Daarmee hebben opdrachtgevers vooral de garantie dat het bureau er alles aan zal doen om te presteren.
  • Inzicht in de SEO activiteiten van de concurrentie.
  • Garantie op eerlijk & toegestane SEO technieken: zogenaamde white-hat SEO.
  • Garantie in de vorm van referenties van bestaande opdrachtgevers.

De balans tussen uw verwachtingen versus de beloften die een bureau doet zijn erg belangrijk, zeker bij intensieve SEO trajecten. Dat zet resultaat, voortgang en eventuele tegenvallers in het juiste perspectief. Neem voor meer informatie een kijkje bij de SEO diensten die SDIM biedt of neem contact op.

Gerelateerde kennisartikelen

Neem contact met ons op voor meer informatie, een offerte op maat, of antwoorden op al uw online marketing vragen.

023 - 711 44 01 Neem contact op