Digitale advertentiemarkt in tien jaar vertienvoudigd naar 1,5 miljard euro

HomeBerichtenDigitale advertentiemarkt in tien jaar vertienvoudigd naar 1,5 miljard euro
Geplaatst 30 maart 2016 - Geschreven door: Jan Dirkzwager

Gister zijn de cijfers over de bestedingen aan online advertising in 2015 gepubliceerd. Het Ad Spend onderzoek, uitgevoerd door Deloitte, in opdracht van IAB Nederland, wordt sinds 2010 uitgevoerd. De resultaten zijn indrukwekkend te noemen. Zo blijkt dat de totale Nederlandse digitale advertentiemarkt is in 2015 gegroeid naar een omzet van 1,5 miljard euro. Een vertienvoudiging van de digitale advertentiemarktcijfers ten opzichte van tien jaar geleden. Dit resultaat is mede behaald dankzij de groei van online video advertising dat in 2015 groeide met 28% ten opzichte van het vorige jaar. Met een stijging van maar liefst 51% zit de grootste groei in mobile advertising, dat nu een derde van alle display advertising bestedingen vormt.

Digital advertising, een gevestigde orde in de marketingmix

Binnen de totale reclamemarkt wint online advertising steeds sneller marktaandeel in de mix van alle mogelijke mediakanalen. Search advertising liet een sterke groei zien met +10,5%. Ook classified advertising (vergelijkingssites en rubrieksadvertenties) groeide verder door met een stijging van +9,1%. Deze stijging wordt met name veroorzaakt door de sterke groei van de e-commerce sector. Display advertising groeide als categorie het minst snel met +5,7%.

Mobile, video en programmatic trading populair

Mobile advertising groeide dit jaar met 51%, een aanzienlijke stijging die vooral invloed heeft op adverteren via de desktop dat daardoor relatief gezien daalde. Video heeft eveneens een grote stijging doorgemaakt, waarbij vooral opvalt dat video advertising relatief veel meer via mobile gezien wordt. Daarnaast wordt video ook steeds meer via programmatic trading verhandeld, waarbij internetuitgevers via technologieplatformen met grote groepen adverteerders handelen. Deze vorm van verhandelen, veelal volledig geautomatiseerd door computeralgoritmes, liet ook in 2015 weer een grote groei zien, +30%.

Online advertising in 2016

De resultaten uit de Online Ad Spend Study tonen aan dat in de laatste tien jaar digital advertising zich heeft ontwikkeld van een apart, geïsoleerd mediumtype naar een kanaal dat ook in de mix met traditionele media als TV en radio een steeds belangrijkere rol speelt. IAB Nederland en Deloitte verwachten dat in de komende jaren de advertentiebudgetten en -grenzen tussen online en offline media steeds verder gaan vervagen. Deze verschuiving zal ervoor zorgen dat de online advertentiemarkt ook in de komende jaren verder blijft groeien. IAB en Deloitte voorspellen daarom voor 2016 een groei van 7,8%.

Download hier de Online Ad Spend Study 2015

Neem contact met ons op voor meer informatie, een offerte op maat, of antwoorden op al uw online marketing vragen.

023 - 711 44 01 Neem contact op

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.