[VIDEO] 6 tips voor het meten en verbeteren van social media resultaten

Meten van social media resultaten is belangrijk om het werkelijke succes in kaart te brengen. Zo nodig kan u dankzij deze kennis op tijd bijsturen om zo een optimaal resultaat te behalen.

HomeBerichten[VIDEO] 6 tips voor het meten en verbeteren van social media resultaten
Geplaatst 2 februari 2021 - Geschreven door: Anne Metzelaar

1. Start met een social media strategie

Het opstellen van een social media strategie is een belangrijke eerste stap om succes te boeken op platformen als Facebook, Instagram, LinkedIn, Twitter en Pinterest. Wat wilt u bereiken, wie wilt u bereiken, hoe gaat u dat bereiken en niet te vergeten; hoe maakt u dat meetbaar? Start met het opstellen van de korte en lange termijn doelstellingen en maak de doelen meetbaar middels KPI’s. 

2. Kies realistische doelstellingen en KPI’s

Om inzichtelijk te maken in hoeverre de doelstellingen worden behaald, stelt u Key Performance Indicators op. Het is belangrijk om realistische doelstellingen en KPI’s te stellen. Alhoewel het met de komst van Instagram en Pinterest Shopping makkelijker is geworden om aankopen te realiseren, zijn social media platformen vooral geschikt als communicatiemiddel in de awareness fase. Belangrijk is dat de KPI’s die u stelt hierop aansluiten. Veel gebruikte KPI’s voor social media zijn: bereik, likes, reacties en klikken.

3. Formuleer de KPI’s SMART

Formuleer de KPI’s SMART; specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden. Om de startpositie te bepalen begint u met een nulmeting. Bovendien geeft de nulmeting ook inzicht in de kansen die er liggen en helpt het invulling geven aan de KPI’s. Kijk verder ook naar historische gegevens van bijvoorbeeld de afgelopen 6 en 12 maanden en gebruik dit als indicator voor het opstellen van de KPI. Vergeet niet om de KPI’s regelmatig te reviseren. 

Welke statistieken biedt Facebook?

Facebook geeft uitgebreide analyses over behaalde resultaten. Interessante data is de stijging in het aantal volgers, het behaalde bereik en welke berichten wel of niet goed scoren. In één oogopslag is duidelijk welke rubrieken en contenttypen de meeste interactie oproepen en welke content uw volgers willen delen. Onder ‘dagen en tijden’ analyseren we welke momenten geschikt zijn om te posten. Werken de dagen die u heeft uitgekozen niet voor uw volgers? Wees dan niet bang om van koers te veranderen. 

Welke statistieken biedt Instagram?

Wie een bedrijfsaccount op Instagram heeft, krijgt toegang tot waardevolle statistieken. Via ‘statistieken’ krijgt u inzicht in de best scorende posts en de dagen met het meeste bereik en interactie. Relevante data vindt u terug onder ‘doelgroep’. Analyseer regelmatig welke leeftijden, geslacht en locaties u bereikt om er zeker van te zijn dat de boodschap resoneert met de doelgroep.

Daarnaast verkrijgt u onder iedere Instagram-post inzichten. Klik onder de post op ‘berichtstatistieken’ en ontdek hoeveel mensen vanuit de post uw profiel hebben bezocht of doorgeklikt hebben naar uw website. Ook ziet u hier hoe gebruikers bij uw bericht terecht zijn gekomen. Via hashtags? De startpagina? Of via uw profiel? Evalueer de resultaten en pas de strategie aan indien nodig. 

4. Meet maandelijks de resultaten

Het klinkt misschien logisch, maar er zijn veel bedrijven die wel doelstellingen en KPI’s hebben gesteld, maar deze niet doormeten. Zorg ervoor dat u de KPI’s maandelijks meet en verwerkt in een overzicht. U kunt de resultaten in Excel bijhouden, maar nog overzichtelijker is het om te werken met een KPI dashboard, waarmee u de data van alle kanalen in een overzicht integreert. Bovendien biedt een dashboard mogelijkheden om de resultaten visueel te maken, middels figuren en grafieken.  

5. Kijk ook in Google Analytics

Deelt u regelmatig blogs, artikelen of producten op uw website via social media? Dan is het belangrijk om het verkeer via social media op uw website te meten. Google Analytics maakt inzichtelijk hoeveel personen er via social media doorklikken naar uw website, hoe ze zich op de website gedragen en hoe hoog het conversieratio is. Om deze inzichten te verkrijgen, voegt u UTM-codes toe aan de links die u op social media plaatst. Zonder UTM tagging is het niet mogelijk om onderscheid te maken tussen type campagnes, soorten content en andere nuttige informatie die u met elkaar wilt vergelijken. 

Waar u social media verkeer in Google Analytics kan analyseren? Klik in Analytics in het linkermenu op Acquisitie, Alle verkeer en Kanalen. Op de overzichtspagina van alle kanalen klikt u op social. Door vervolgens op een kanaal te klikken en dan bij secundaire dimensie Bron, Medium, Campagne of pagina aan te klikken ziet u het verkeersaandeel per dimensie. 

6. Monitor de online omgeving

Kijk niet alleen naar uw eigen resultaten, maar analyseer ook uw online omgeving. Er bestaan verschillende social media monitoring tools waarmee u een breed inzicht verkrijgt in de omgevingsfactoren die uw business beïnvloeden, zoals klanten, concurrenten, belangrijke hashtags en invloedrijke personen. Dit is niet alleen belangrijk om de reputatie van uw organisatie te bewaken, maar het biedt ook inzichten voor uw social media strategie. Daarnaast kan u voortijdig trends signaleren, content bepalen, de webcare goed inrichten en makkelijker potentiële klanten benaderen.

Door realistische doelstellingen te stellen en de voortgang regelmatig te monitoren, produceert u steeds betere content die helemaal is afgestemd op uw doelgroep. Het helpt u grip krijgen op uw social media inspanningen, om optimale resultaten te behalen. 

Neem contact met ons op voor meer informatie, een offerte op maat, of antwoorden op al uw online marketing vragen.

023 - 711 44 01 Neem contact op